Dostupni linkovi

Tolimir pred sudijama u ponedjeljak


Erduan KATANA, Branka TRIVIC, Lejla SARIC

Bivši general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir, jedan od šest preostalih haških optuženika, koji je juče uhapšen u okolini Bratunca, oko 16 sati stigao je u Hag. Tolimir, kojega Haški tribunal tereti za zločin genocida u Srebrenici, avionom NATO snaga otputovao je danas iz Sarajeva za Hag. Portparol Haškog tribunala Refik Hodžić potvrdio nam je da je Tolimir stigao u Hag:

«Oko 15 do 4 popodne primljen je u Pritvorskoj jedinici Tribunala u Sheveningenu u Hagu i u ovom trenutku, nakon vrlo kratkog ljekarskog pregleda, je smješten u zatvorsku bolnicu zatvorskog kompleksa Sheveningena kako bi mogao da se oporavi tokom narednih nekoliko dana, pošto je doktor zaključio da je on iscrpljen do te mjere da mu treba karatak odmor.»

Osim Radovana Karadžića i Ratka Mladića, Tolimir je još jedini ostao među optuženim za ratne zločine u Srebrenici 1995. godine, podsjeća Hodžić i navodi kako se u Hagu nadaju da će nakon Tolimira i ostali bjegunci biti prebačeni u pritvorsku jedinicu Tribunala.

Policijske snage RS-a uhapsile su Tolimira juče u okolini Bratunca. On je sinoć u 21 sat helikopterom NATO snaga i u pratnji haških istražioca prebačen iz Banje Luke u Sarajevo na zdravstveni pregled. Nešto više detalja o jučerašnjoj akciji hapšenja u okolini Bratunca danas je imao načelnik Kriminalističke policije Republike Srpske Gojko Vasić:

«Aktivnosti su provedene na osnovu određenih operativnih sazanja da bi se neko od haških optuženika trebao naći na tom području u toku jučerašenjeg dana. Blokiranjem tog terena i određenim aktivnostima koje je provela Uprava Krim policije, jedinice za podršku iz Zvornika i Bijeljine i Policijska stanica Bratunac uhapšeno je jedno lice koje kod sebe nije imalo dokumenata, a kasnije je utvrđeno da je u pitanju gospodin Tolimir.»

Tolimir se nalazi u lošem zdravstvenom stanju, o čemu su mediji juče bili upoznati od predstavnika Haškog tribunala. To je potvrdio danas i zamjenik načelnika Krim policije Republike Srpske Dragi Milošević:

«On jeste u lošijem zdravstvenom stanju, toliko lošem da nije mogao da otputuje, ali pravila procedura od strane Tribunala su takva da njega mora da pregleda jedan tim doktora u Sarajevu, kojom prilikom se utvrdio način njegovog transporta.»

Direktor Balkanske istraživačke mreže Nerma Jelačić kaže za Radio Slobodna Evropa da Tolimir boluje od karcinoma:

«Koji je poprilično u poodmakloj fazi, prema našim informacijama, tako da su kako ovdje u Sarajevu, a bogami i po međunarodnoj zajednici već počele neke špekulacije o tome da je on baš zbog toga i izabran za osobu koja će da bude uhapšena nakon godinu dana pauze.»

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Kristijan Švrac Šiling pozdravio je hapšenje Tolimira ističući da je ovo prvi put da je policija RS-a uhapsila osobu koja je optužena od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Portparol Kancelarije Visokog predstavnika Ljiljana Radetić:

«S jedne strane, jedan od najtraženijih ratnih zločinaca koji se tereti za genocid biće izveden pred lice pravde, a s druge strane, samo hapšenje je prvi put izvršila policija RS-a. Tolimir je jedna od šest osoba optuženih od strane Suda u Hagu koja je do jučer bila na slobodi. On je 1995. godine bio na dužnosti pomoćnika komandanta za obavještajno - bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske RS-a, sa činom generala i, prema njegovoj optužnici, bio je svjestan plana za protjerivanje Bošnjaka iz Srebrenice i Žepe, te dobrovoljni učesnik u tom projektu. Ovo potvrđuje da osobe koje su optužene za ratne zločine imaju skloništa u različito vrijeme u različitim državama u regionu.»

Vijest o Tolimirovom hapšenju pozdravila je i potpredsjednica udruženja Majke Srebrenice i Žepe Kada Hotić:

«Jesam djelimično zadovoljna što se hvataju jedan po jedan - srpski junaci koji su se krili i kriju po jazbinama raznoraznim ipak doći će pred lice pravde - što daje našoj duši makar malo smiraja nekakvoga.»

Ovo je prvo hapšenje nekog od haških optuženika koje je provela policija RS, a Karlu del Ponte je o hapšenju Zdravka Tolimira obavijestio telefonom premijer RS Milorad Dodik, kaže za Radio Slobodna Evropa portparol glavnog haškog tužioca Olga Kavran. Ona kaže kako je Del Ponte zadovoljna što je Tolimir uhapšen, ali i naglašava:

„Hapšenjem Tolimira se broj begunaca smanjuje sa šest na pet osoba, međutim, među njima i dalje ostaju dve osobe koje se smatraju najodgovornijim za zliočine za koje će i gospodin Tolimir odgovarati, a to su zločini počinjeni u Srebrenici i njenoj okolini, u junu 1995. godine.“

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik, koji je juče o hapšenju Tolimira izvijestio glavnu tužiteljicu Haškog tribunala Karlu del Ponte, nije znao puno detalja o samom hapšenju:

«Vjerovatno vi imate više informacija. Ja znam da je čovjek uhapšen, da su ga u toku noći preuzeli organi Haškog tribunala. Jedino što znam je to.»

U Srbiji očekuju pozitivnu ocjenu Karle del Ponte

Bivši predsjednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je Tolimir uhapšen na teritoriji RS, ali da se radilo o zajedničkoj akciji policije RS i Srbije, koja je počela u četvrtak u 14.35 minuta i izvedena u pograničnom pojasu između Srbije i BiH, odnosno RS. „Policija Srbije obezbeđivala je naš deo granice ukoliko bi eventualno došlo do pokušaja bekstva Zdravka Tolimira sa područja RS, odnosno BiH“, pojasnio je Ljajić.

O tome da li hapšenje Tolimira znači da će uskoro biti uhapšeni i najtraženiji sa haške liste begunaca, posebno Ratko Mladić, Ljajić je rekao kako je sigurno da će se učiniti maksimalni napori da se obaveze prema Haškom tribunalu što prije ispune:

„Malo ko je verovao u naše iskrene namere i napore koje ulažemo. Praktično dve godine se borimo sa vetrenjačama, da nekome dokažemo da zaista želimo da ovu obavezu izvršimo. Mislim da je ovo dokaz da smo na dobrom putu, niko odhaških optuženika ne može mirno da spava, jer su akcije sada usmerene, ne samo prema Ratku Mladiću, već prema svim haškim optuženicima.“

Hapšenje Tolmira i ono što srbijanske vlasti čine na saradnji sa Hagom, smatra Ljajić, biće dovoljni za pozitivan izvještaj koji će glavni haški tužilac Karla del Ponte podnijeti 18. juna Savjetu bezbjednosti:

„Pozitivan izveštaj znači otvaranje vrata pregovorima sa Evropskom unijom oko zaključivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. To ne znači da smo mi našu obavezu u potpunosti ispunili. Sve dok Mladić ne bude u Hagu mi ćemo biti izloženi pritisku, ali ovo je nesumnjivo korak u dobrom pravcu, korak koji pokazuje odlučnost da se stavi tačka u odnosima sa Tribunalom.“Zdravko Tolimir je prema haškoj optužnici optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. U optužnici se navodi da je Tolimir bio pomoćnik komandanta za obavještajne poslove i bezbjednost Glavnog štaba Vojske RS. Na tom položaju, Tolimir je bio jedan od sedam pomoćnika komandanta koji su bili neposredno odgovorni komandantu Glavnog štaba, generalu Ratku Mladiću. Kao pomoćnik komandanta za obavještajne poslove i bezbjednost, Tolimir je bio upoznat s planom da se muslimansko stanovništvo istjera iz enklava Srebrenica i Žepa i učestvovao je u sprovođenju tog plana, kako je izloženo u optužnici. Tereti se za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja na osnovu individualne krivične odgovornosti.

Preostalih pet

Od ukupno 161 osobe protiv kojih je Haški tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji podigao optužnice od svog osnivanja 1993, u bjekstvu je još njih pet.

Bivši politički lider bosanskih Srba Radovan Karadžić u bjekstvu je više od deset godina, kao i vojni vođa, general Ratko Mladić. Oni su optuženi za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti zbog svoje uloge u kampanji etničkog čišćenja tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-95).

Bivši predsjednik samoproklamovane Republike Srpska Krajina Goran Hadžić u bjekstvu je od jula 2004. Nestao je iz svoje kuće neposredno po objavljivanju optužnice protiv njega. Tereti se za zločine protiv čovječnosti.

Vlastimir Đorđević, general iz Srbije, optužen je za ratne zločine za vrjeeme sukoba na Kosovu (1998-99).

U bjekstvu je i bivši savjetnik predsjednika RS za unutrašnje poslove i načelnik Centra bezbjednosti u Banjaluci Stojan Župljanin. Tereti se za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Haško tužilaštvo smatra da se Vlastimir Đorđević nalazi u Rusiji. Prema nepotvrđenim informacija u Rusiji se skriva i Hadžić. Za Župljanina se, kao i za Mladića, tvrdi da se krije na teritoriji Srbije, dok se za Karadžića sumnja se da se krije na teritoriji Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
XS
SM
MD
LG