Dostupni linkovi

Web Caffee: Čast, čojstvo, obraz


U Srbiji je Ratko Mladić nista manje nego – heroj. Ako su heroji časni ljudi, zaključak je – časno je ubijati nevine, pogotovu ako su muslimani!!??

Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH – na pitanje novinara Federalne TV u Sarajevu prije par dana da li zna da se u njegovom osobnom osiguranju nalaze tri čovjeka koji se povezuju sa genocidom u Srebrenici, odgovara kako obezbjedenje nije sam birao, nego su mu zaštitari dodijeljeni. Jedan je magazin medjutim otkrio ne samo da ih je Špirić na vlastiti zahtjev zaposlio nego je dvojici od njih čak i ujak! Niti je od Špirica ko zatražio ostavku zbog laži, niti je njemu samom palo na pamet da se time bavi. Zaključak – časno je lagati.

"Ja nemam čega da se stidim u svom političkom radu, poručio je ovog tjedna predsjednik DPS-a Milo Djukanović na ceremonijalu dodjele priznanja Internacionalne lige humanista. Oni koji su takodjer lauerati te nagrade, medjutim, našli su se postidjeni što su u društvu sa Djukanovićem pa su nagrade – vratili. Radi se o predsjednici Udruženja žena žrtava rata Bakiri Hasečić i sarajevskom univerzitetskom profesoru Zdravku Grebi. Zaključak – časno je zaboravljati.

Jučer je objavljeno da je vozač hrvatskog ministra turizma, Božidara Kalmete, uhapšen radi reketarenja. (Inače – isti vozač vozi Kalmetu vec 14 godina). Ministar kaže da nema pojma šta mu je vozač radio te da je čin njegova hapšenja još jedan dokaz da pravna država funkcionira. Zaključak – časno je ne znati sta ti radi šofer.
U Gradskom Vijeću Sarajeva vijećnici iz stranke SDA su najprije potpisali odluku o izmjeni statusa grada, a onda povukli potpise: "Vijećnici nisu imali pred sobom tekst odluke kad su je potpisivali" – kaze predsjednik Kluba vijecnika SDA Idriz Hodžić. I – nikom ništa. Da li ih je iko pitao kako to da su potpisivali nešto što nisu vidjeli? Zaključak – časno je da potpišeš što ne vidiš.
Madjarski je premijer Ferenc Gyurcsany vodio žestoku političku bitku da preživi snimku gdje svojim prijateljima priznaje kako je lagao u izvještaju o ekonomskim rezultatima. Pola Budimpeste je bilo na nogama. Jedva je preživio uz duoboko izvinjenje. Tako to rade u svijetu.
Riječ čast je, ipak, nedavno, u svim medijskim izvještajima, bila čvrsto vezana za jednog političara - Ivicu Račana. HRT ga je čak i predstavio kao najčasnijeg političara u Hrvatskoj – i to ne zato što se o mrtvima uvijek lijepo govori.
U jučerašnjem International Herald Tribunu pročitao sam podatak da bi 40% procenata marinaca i 55% američkih pješadinaca u Iraku prijavilo svog kolegu ako bi ovaj ubio ili ranio civile. Amerikanci vode žestoku kampanju da te procente povećaju jer im je to razočaravajuće malo. Kada bi u našim državama postojala praksa da je bar polovica vojnika spremna prijaviti kolege za nečiste radnje – rata nikad ne bi ni bilo. Ne bi imao ko da ratuje.

Email me Nenad Pejic
XS
SM
MD
LG