Dostupni linkovi

Zoellick na čelu Svjetske banke


Baš kako se i očekivalo, George Bush je ponovno pronašao Amerikanca koji će sjediti na vrhu najjače financijske institucije svijeta.
Robert Zoellick, ugledni bankar koji je do juna prošle godine obnašao niz visokih položaja u administraciji američkog predsjednika ne bi trebao imati problema s odobrenjem Upravnog odbora Svjetske banke. SAD naime, kao najveći dioničar, tradicionalno polažu pravo na mjesto predsjednika.
Njegovim izborom su prema prvim anketama zadovoljni i u rukovodstvu Svjetske banke. Francois Bourgognon,

"Gospodin Zoellick ima ogromno iskustvo u pregovorima i trgovinskim aranžmanima koje je obavljao u ime američke vlade. On je jako dobro upućen u stvari i zna što kojoj zemlji u svijetu treba, osobito onima u razvoju"

Zoellick je osim u privatnim tvrtkama radio i u administracijama republikanskih predsjednika Ronalda Reagana i Busha starijeg. Poznat je po vatrenom zalaganju za slobodnu tržište kao glavno načelo međunarodne ekonomske politike, mada mu neki kritičari zamjeraju kako je spreman od njega odustati kada su ugroženi američki interesi.
Zoellick je s Bushom počeo sarađivati već za vrijeme predsjedničke izborne kampanje 2000. godine kao dio elitnog tima vanjskopolitičkih savjetnika na čelu s današnjom ministricom vanjskih poslova.
Od 2001. do 2005. je bio glavni američki trgovinski predstavnik, a potom godinu dana zamjenik Condoleeze Rice.

Iako je svojevremeno bio blizak "neokonzervativcima", i jedan je od potpisnika javnog poziva predsjedniku Clintonu za obaranje Sadama Huseina s vlasti, ne smatra se dijelom te frakcije. Zbog toga neće biti opterećen kao njegov prethodnik Paul Wolfowitz, prije nekoliko tjedana prisiljen na povlačenje zbog kontroverze vezane uz otpremninu ljubavnici.
XS
SM
MD
LG