Dostupni linkovi

Hrvatski privrednici zainteresovani za Zastavu?


Neslavna sudbina “juga”, koji je dostigao svoj zenit krajem devedesetih godina prošlog veka prodajom na američkom tržištu, najbolja je ilustracija katastrofalnih posledica raspada zajedničkog jugoslovenskog tržišta, ali bi novi kragujevački automobil «zastava 10» mogao postati presudan faktor obnavljanja pokidanih privrednih veza. Zbog toga je kragujevačka fabrika automobila nedavno uputila otvoreni poziv proizvođačima auto delova iz Hrvatske da se uključe u proizvodnju novog «Zastavinog» vozila. Tom pozivu se odazvalo više od 30 privrednika iz Hrvatske, koji su došli u Kragujevac da sa rukovodstvom kragujevačke fabrike razmotre mogućnosti njegove realizacije.

Zoran Radojević, generalni direktor Grupe «Zastava vozila» smatra da je time učinjen krupan korak u obnavljanju pokidanih privrednih veza između dve države ali i da on predstavlja početak obnavljanja ranije veoma uspešne privredne saradnje na prostoru bivše zajedničke države:

"Zastava je oduvek bila integrator svih resursa za proizvodnju i plasman automobila. Imali smo dobru saradnju sa hrvatskom privredom, sa slovenačkom, u Makedoniji su bile fabrike. Znači sve okolne države su bile uključene u našu proizvodnju. Od te vizije razvoja na ovim prostorima automobilske industrije, Zastava nije odustala. Mnogo smo vremena izgubili zbog svih ovih događanja ali uvek ima šansi da se nešto obnovi, da se nešto uradi."

“Zastava” je pre raspada bivše Jugoslavije imala veoma razvijenu saradnju sa splitskom “Jugoplastikom”. U međuvremenu "Jugoplastika” je privatizovana i danas se zove AD "Plastika".

Njen direktor Boris Mišić kaže da su privredne integracije prethodnica svih ostalih integracija na prostorima bivše zajedničke države i očekuje skoro obnavljanje saradnje između kragujevačke i splitske fabrike:

"Naravno, nekada smo bili glavni dobavljači, sada krećemo u suradnju od nule, sada krećemo sa novih pozicija obogaćeni nekim novim iskustvima, nekim spoznajama koje garantiraju da će naša buduća suradnja biti vrlo profesionalna, dugoročna i uspješna. Ovo je jedan novi početak, gledamo naprijed I ovo što sam vidio me impresionira u smislu ozbiljnosti pristupa, na neki način vizionarske strategije."

Drago Zebec, vlasnik firme iz Varaždina koja je nekada proizvodila kočnice za “Zastavina” vozila kaže da njegova fabrika 1992. godine nabavila najsavremeniju opremu za proizvodnju kočnica za kragujevački automobil “florida”, ali da ta oprema nikada nije puštena u proizvodnju:

"Strojevi koji su nabavljeni '92. godine za Zastavu, za potrebe Zastave jugo 'florida', te linije koje imamo u Varaždinu, bi mogli apsolutno doći u obzir da se montiraju kočnice za 'fijat punta'. Sada su ti pregovori u tijeku. Vidjet ćemo pozicije, ako nam pozicije odgovaraju i pašu na toj liniji onda ima šanse da i mi u Varaždinu nešto radimo i napravimo zajedničku saradnju."

I vlasnik Alatnice "Mihalec" iz Zagreba Vladimir Mihalec smatra da je došlo vreme za obnavljanje ratom pokidanih privrednih veza između Srbije i Hrvatske jer je to u interesu obe strane:

"Treba malo povisit i svijest ljudi, zaboraviti tenzije koje su bile i apsolutno se okrenuti privredi, bez ikakvih emocija, prijašnjih, političkih itd. Francuzi, Njemci su ratovali malo žešće i krvavije ratove a danas su najveći saveznici. Zašto to ne bi mogli mi?"

“Zastava” prošle godine počela prodaju svog novog modela na hrvatskom tržištu preko firme HD auto iz Zagreba.
Hrvoje Dujnić, direktor te firme očekuje da će uključivanje hrvatskih proizvođača auto delova u proizvodni proces “zastave 10” doprineti njenoj znatno boljoj prodaji u susednoj državi:

"Mi smo prve korake što se prodaje tiče napravili i to je početak. Da bi ta prodaja išla dalje i krenula vrlo je važno da se počne sa proizvodnjom i da se kaže da je to vozilo koje je opet povezalo ove regije. Dakle, ako već trebate vozilo takve klase, imate ga po povoljnijoj ceni, po evropskoj kvaliteti, a usput i sa našom industrijom kupujemo naše a ne strano."

Zoran Bogdanović, director firme “Zastava – auto” koja će uskoro početi proizvodnju “zastave 10” po “Fiatovoj” licenci kaže da očekuje dobar odziv proizvođača auto delova čime bi proizvodnja novog kragujevačkog automobile dobila regionalni karakter, bolji kvalitet i veću konkurentnost:

"Prvi korak smo napravili prošle godine, negde u septembru mesecu, kada smo dogovorili saradnju na prodaji ovog modela u Hrvatskoj. Nakon toga je usledio javni poziv i ovo je rezultat svega toga. Znači, firme iz Hrvatske su u stvarno velikom broju iskazale interesovanje. Mislim da će od tog posla biti nešto."

Prema navodima Zdenke Mesić, načelnice Odeljenja za izvoz i inostrana ulaganja Ministarstva privrede Republike Hrvatske, susret hrvatskih i kragujevačkih privrednika predstavlja "korak dalje u razvoju odnosa između dve države" ali pre svega njihovih privreda koje u tome vide zajednički interes i zajedničku šansu:

"U ovom rastu globalizacije i u ovim teškim uvjetima koji okružuju područje jugoistočne Evrope, mi držimo da je ovo jedan pozitivan iskorak kako za gospodarstvenike Hrvatske tako i za gospodarstvo Republike Srbije, da jednim zajedničkim naporom pokušamo naći svoje mjesto, kako u Evropi tako i šire."
XS
SM
MD
LG