Dostupni linkovi

RS odbija izvršiti odluku Evropskog suda


Takvim razvojem situacije razočarane su brojne štediše, a najviše sama Ruža Jeličić, koja je presudu dočekala puna radosti da će doći do svoga novca koji će je izvući iz teške životne krize:

«Ja i moj muž radili smo 30 godina. Zaradila sam taj novac, oboljela u Njemačkoj, živim od lijekova. Misleći da će mi biti bolje, razumijete, vratim se tu, kao hajde, živjeću tu od tog svog zarađenog novca, koliko imam toliko, nije bitno. Međutim, oni su meni čak uskratili život, uskratili su mi liječenje, uskratili su mojoj djeci život, kćerka mi podstanar. Ma ovo je užas. Ja ne znam ni kako mogu s vama pričati. Ja sam nonstop pod tabletama. Duga imam toliko da to nije normalno. Od kada je blokirana devizna štednja ja ne radim, a nemam penziju, a muž mi umro.»

Vlada RS-a prvobitno je donijela odluku o izvršenju presude, ali je kasnije povukla bez obrazloženja. Zastupnica Savjeta ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava Monika Mijić kazala je da od entitetske vlade nikada nije dobila traženi odgovor zbog čega se odustalo od izvršenja presude. Mijićeva navodi da se obratila i Savjetu ministara koji je prije nekoliko dana usvojio zaključak da je Vlada RS-a dužna da isplati dug Jeličićevoj:

«Mi se nadamo da će nam Vlada RS-a barem dostaviti svoj stav, razloge zašto do sada nije izvršila slučaj Jeličić i šta namjerava učiniti o tom pitanju. Stoga dok nemam informaciju službenu iz Vlade RS-a ne mogu ni reći šta će se dalje dešavati. U svakom slučaju, to je naš unutarnji problem koji mi moramo sami u BiH riješiti. Da li će se tu postići neki dogovor između entitetske vlade i Vijeća ministara, o tom zbilja sad ne mogu govoriti, ali je činjenica da Evropski sud naši unutarnji problemi ili dileme uopće ne zanimaju.»

Iz Vlade RS-a nismo danas uspjeli čuti stav o tome šta namjeravaju učiniti u slučaju Ruže Jeličić. Nedavno je, međutim, entitetski premijer Milorad Dodik kazao kako se presuda Suda za ljudska prava ne može realizovati mimo Zakona o isplati stare devizne štednje:

«Nisam ja napravio problem starih deviznih štediša. Radim u skladu sa Zakonom koji je utvrdio na koji način se to pitanje može riješiti. Nisu samo stare devizne ugrožene, ugroženi su i mnogi drugi. Na isti način su oštećeni i oni ljudi koji su godinama radili u preduzećima koja su se na jedan špekulativan način privatizovala - i oni su na neki način oštećeni. Ta konkretna presuda je donesena, odnosno podnesena prije donošenja zakona u BiH i negdje u samom procesu usvajanja tog zakona donesena je i ta presuda na Međunarodnom sudu u Strazburu, ali i ona mora da bude podvrgnuta mogućnostima koje Zakon o staroj deviznoj štednji regulisanjem obaveza podrazumijeva.»

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori Svetozar Nišić saopštio je kako je danas Sudu u Strazburu uputio još oko 16.000 tužbi protiv Bosne i Hercegovine, te kazao kako je Evropski sud i parlament obavijestio o neizvršenju presude u slučaju Ruže Jeličić:

«Daj Bože, jedan premijer jednog entiteta da ospori jedan međunarodni sud.»

Monika Mijić ističe da domaći zakoni nisu stariji od presude Evrospkog suda za ljudska prava:

«Ukoliko Evropski sud za ljudska prava donese presudu, ona se mora izvršiti bez obzira na to kakvi su naši zakoni. Naprotiv, mi ćemo kao BiH morati i mijenjati naše zakone koji sami po sebi krše standarde koji su ustanovljeni Evropskom konvencijom za ljudska prava.»

Ruža Jeličić, iako ogorčena na Dodikovu izjavu, najavila je da će se nastaviti i dalje boriti za svoju ušteđevinu:

«Ja samo mogu da kažem da je ovo sramno za sve nas građane. Jer ja ne tražim od njih njihovo nego svoje. I ako su oni stvarno moćni da mogu da otimaju tuđu imovinu, onda ja ne znam zašto mi živimo u BiH.»

Jeličićeva ali i brojne druge stare štediše svoja prava pred Sudom u Strazburu zatražili su tek nakon što domaće vlasti nisu ispoštovale presude domaćih sudova.
XS
SM
MD
LG