Dostupni linkovi

Priveden Ljuban Devetak


Devetak je poslednjih godina živeo u Dobanovcima pored Beograda. On se juče odazvao pozivu policije da da izjavu o događajima u Lovasu, nakon čega se nije vratio kući - rekli su našem novinaru članovi njegove porodice. U našoj arhivi ostao je zabeležen razgovor sa Devetkom novinara Slobodana Kostića, kome je on 2005. godine rekao:

"Ja sam tamo bio direktor zadruge, ništa više osim toga. Nisam ni znao za taj događaj jer sam taj dan bio odsutan, negde rano ujutru sam otišao, skidao se kukuruz i bilo je mnogo posla. Vratio sam se oko 14h i čuo šta se dogodilo, za ta minska polja."

Veliki broj svedoka u procesu koji se vodi pred Županijskim sudom u Vukovaru potvrdio je da je Ljuban Devetak bio neka vrsta ratnog komandanta sela koga su oslovljavali titulom “vojvoda”:

"Mislim da je povod za to bio to što je poginuo jedan vojnik koji je radio na obezbeđivanju vojne kuhinje. On je zatvorio u zadružno-mehaničarsku radionicu sve muškarce iz sela. Posle je on doveo protivdiverzantsku jedinicu sa sedištem u Mikluševcima i oni su navodno izveli ljude."

U ubistvima civila u Lovasu između 10. i 20. oktobra 1991. godine učestvovali su, između ostalog, pripadnici različitih paravojnih jedinica iz Srbije, pre svega dobrovoljačkog odreda ”Dušan Silni”, ali i veliki broj tadašnjih pripadnika Teritorijalne odbrane Lovasa koji su nakon rata prebegli iz Hrvatske u Srbiju. Slučajevi ubistava i maltretiranja civila hrvatske nacionalnosti i pljačke imovine u Lovasu zabeležni su i u arhivama bezbednosnih organa tadašnje Jugoslovenske narodne armije. Naš dopisnik iz Osijeka Drago Hedl istraživao je ovaj zločin:

"Nama je jedan od najstrašnijih zločina koji se dogodio, pored onog naravno na Ovčari '91. godine u istočnoj Hrvatskoj, je svakako događaj, odnosno ratni zločin u Lovasu gdje je 18.10.'91. šezdesetak mještana tog malog sela na granici sa Srbijom bilo naterano ići u minsko polje. Tom prilikom negde oko 24 njih je stradalo što direktno što kasnije od posledica ranjavanja."

Za delo genocida i drugih krivičnih radnji protiv civilnog stanovništva, pred Većem za ratne zločine Županijskog suda u Vukovaru vodi se postupak protiv Ljubana Devetka i sedamnaestoro drugih optuženih, od kojih samo jedna osoba prisustvuje procesu, dok se ostalima sudi u odsustvu. A svojevremeno je tužilac za ratne zločine Srbije Vojislav Vukčević potvrdio našem Radiju da se vodi predkrivični postupak za osumnjičene koji se nalaze u Srbiji:

"Mi smo prikupili određena obaveštenja, određene podatke u smislu otkrivanja lica koja su bila tom prilikom u Lovasu. U stalnom kontaktu smo sa Državnim odvjetništvom Hrvatske kao i sa Županijskim tužilaštvom u Vukovaru."

Činjenica da se osobe protiv kojih se u Hrvatskoj sudi za ratne zločine, nalaze bezbedni u susednoj Srbiji svakako nije informacija koja doprinosi razvijanju dobrosusedskih odnosa i prevazilaženju svega onoga što opterećuje region nakon ratova. Zato je ova inforomacija o hapšenju nekoliko osumnjičenih za ovaj ratni zločin u Srbiji, vest koja se sa pažnjom, prati u susednoj Hrvatskoj:

"Hrvatska javnost sa velikim zanimanjem i zadovoljstvom prati to da se napokon pokrenula priča oko Lovasa jer je činjenica da je to zločin koji je ostao nekažnjen, a tim prije što se u Hrvatskoj upravo događaju i pripremaju suđenja za ratne zločine Hrvatima koji su takođe učinili zločin nad Srbima tokom rata '91. godine. Svaka informacija koja dođe sa druge strane granice je dobrodošla jer je sigurno da kada se jednom budu osudili za rat i ratne zločine, to će doprineti bržem razumevanju i boljim dobrosusedskim odnosima između Hrvatske i Srbije."
XS
SM
MD
LG