Dostupni linkovi

Samaranovo ime banjalučkom sportskom centru


Za izgradnju modernog sportskog kompleksa sa fudblalskim, rukometnim, košarkaškim i teniskim terenima u Banjoj Luci, prema procjenama gradskih vlasti, potrebno je oko 170 miliona evra. Banja Luka sama ne može obezbijediti ovoliki novac, ističe portparol gradske uprave Milenko Šajić:

„Taj projekat je prije nekoliko godina predstavljen ovdje, u gradu Banjoj Luci. Do njegove realizacije nije došlo prevashodno jer postojali su određeni imovinski problemi. Nedavno je to uknjiženo na Grad Banja Luku i sada se traže načini finansiranja jednog takvog projekta koji je zaista veliki. I ono što sada nastojimo jeste da vidimo kako je moguće iznaći neke određene modele finansiranja kako bismo što prije dobili jedan takav, moderan kompleks u gradu.“

Prvi korak u tom pogledu je napravljen jer je počasni predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Huan Antonio Samaran tokom nedavnog susreta sa predstavnicima Internacionalne lige humanista, delegacije grada Banja Luka i predstavnika Vlade Republike Srpske dao načelnu saglasnost da budući sportski kompleks može nositi njegovo ime.

Ministar za porodicu, omladinu i sport u Vladi Republike Srpske Proko Dragosavljević, koji je prisustvovao ovom sastanku, u vezi s tim kaže:

„Njegov odgovor je bio slijedeći: da želi posjetiti Banju Luku, da je saglasan da se da ime sportsko - kulturnom centru Huan Antonio Samaran, ali, normalno, odgovoriće na to pismo koje je uputio gradonačelnik Banje Luke, gospodin Dragoljub Davidović - ja sam ga uručio - ali je rekao da on ima i nekakve svoje uslove, što će njegovi pravnici definisati i u roku od sedam dana će nam odgovoriti. Ja zaključujem iz razgovora s njim da su uglavnom uslovi slijedeći: da taj centar bude internacionalnog karaktera, da se koristi u humane svrhe, da širi mostove prijateljstva među narodima. Uostalom, to nama i jeste cilj, mi smo ga tako zamislili.“

Iako sam Samaran nije obećao konkretnu pomoć u obezbjeđivanju sredstava, prema riječima Dragosavljevića, bitna je i sama saglasnost da ovaj centar nosi njegovo ime:

“Iskustva govore da se utrkuju donatori da oni budu ti koji će doznačiti sredstva za izgradnju tog centra. Ali sigurno neće izostati ni njegova pomoć.”

Banja Luka ima značajan broj nosilaca medalja, i to šest zlatnih, dvije srebrne i jednu bronzanu olimpijsku medalju, s čim se ne mogu podičiti ni mnogo veći gradovi.

Zbog toga ovo je dobra vijest ne samo za Banja Luku već i za sport u Bosni i Hercegovini, kaže Ante Josipović, član Udruženja olimpijaca i nosilac zlatne olimpijske medalje u boksu u poluteškoj kategoriji iz Los Anđelesa 1984. godine:

“Nadamo se da će nam i Svjetski olimpijski komitet pomoći i ja sam siguran da Banja Lukau u vezi s tim pitanjem ima perspektivu da se vrati ponovo u sport, odnosno da se više ne razmišlja o onome šta je bilo, da se ide naprijed.”

Izgradnja ovog sportskog centra, dodaje Josipović, bila bi značajna posebno za mlade ljude jer je sport najbolji način da se oni odvrate od konzumiranja alkohola i droga:

„Djeca od osnovne škole do srednje i fakulteta su izložena svim mogućim porocima. I ja bih od danas pa nadalje prvenstveno bacio težište na to. Ne mogu svi biti vrhunski sportisti, ne mogu svi biti prvaci svijeta, ali mogu provesti vrijeme na sportskim terenima, mogu provesti vrijeme u prirodi, mogu provesti vrijeme tako da ne dolaze u napast i iskušenja.“

Za vrhunski sport u Bosni i Hercegovini, smatra Josipović, potrebno je riješiti i neke probleme, prije svega usvojiti dobar zakon o sportu, ali i na odgovarajući način riješiti finansiranje istaknutih sportista.
XS
SM
MD
LG