Dostupni linkovi

Zaoštravanje iranske krize


Priredila Sabina CABARAVDIC

"Iranska nuklearna tehnologija se razvija svakoga dana. Nastavićemo sve do mogućeg kraja", rekao je predsjednik Ahmedinedžad danas govoreći u Isfahanu.
"Velike sile koriste sva moguća sredstva da spriječe razvoj Irana, ali iranski narod snažno i s otporom otklanja sve prepreke na svom putu i nastavlja slijediti svoj put do kraja", dodao je Ahmedinedžad.
Direktor medjunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed ElBaradei je u svom izvještaju rejkao da je Teheran odbio prekinuti svoje osjetljive nuklearne aktivnosti, kako to zahtijeva Savjet sigurnosti UN-a.
Washington je odmah osudio "konstantni prkos Teherana.
Sjedinjene su Države najavile pokretanje nove inicijative usmjerene ka usvajanju novog, još oštrijeg paketa sankcija protiv Irana. "Moramo pojačati sankcije", rekao je američki predsjednik George Bush, koji je ovu zemlju nazvao stalnom prijetnjom svjetskom miru. Bush je na Press konferenciji najavio da će o iranskom nukleranom programu narednih dana razgovarati s liderima Rusije i Kine Vladimirom Putinom i Hu Jintaom.
Zbog upornog odbijanja Teherana da se povinuju zahtjevima medjunarodne zajednice i obustavi razvoj nuklearnog programa, američki ambasador pri Ujedinjenim narodima Zalmay Khalilzad nazvao je iransku vladu "ekstremističkom" naglašavajući da "svijet sebi ne može da dozvoli luksuz da se Teheran dokopa nuklearnog naoružanja".
"Zbog toga moramo pojačati embargo i pritisak na Teheran", rekao je ambasador Khalilzad, navodeći da postoje ozbiljni dokazi o umiješanosti iranske vlade u naoružavanje šiitskih pobunjenika u Iraku, te podsticanju radikalnih islamista iz Hezbolaha u nastojanjima da obore prozapadnu vladu u Libanonu.
XS
SM
MD
LG