Dostupni linkovi

Mladićev vozač bio zaposlen u Vojsci


Osim potrage za Rajakom, naš izvor otkriva da je bilo indicija da su se u vojnom kompleksu odvijale neke radnje koje su u vezi sa skrivanjem haških begunaca, jer su primećene antene radio uređaja koje vojska nije postavila.

Pažnju Vojno-bezbednosne agencije ipak su, pre svega, privukle česte posete bratanca Ratka Mladića, Gorana Mladića penzionisanom vodniku Zoranu Stanojeviću i njegovoj ženi Mirjani. Mirjana Stanojević kaže da su pripadnici vojne bezbednosti na osnovu tih poseta zaključili da se odbegli general Ratko Mladić skriva u hotelu „Deligrad“:

"Goran Mladić stalno dolazi već 5 godina, možda i više, kod nas. I oni su svaki put kad on dođe, on mora da da ličnu kartu na recepciji, znači, pročitali - Goran Mladić. I onda su bezbednjaci u civilu to pratili, ja ni u snu nisam mogla sanjati da će oni na konto toga kako je Karla del Ponte dobila izveštaj tj. obaveštenje kako se on nalazi u vojnom hotelu Deligrad. To je van pameti, ta priča je sigurno zbog Gorana zato što je on dolazio kod nas i dolazi stalno i dolaziće. Nadam se da ću imati čast u najskorije vreme i Mladića da dočekam."

Prema izveštaju Vojno-bezbednosne agencije o rezultatima saradnje sa Haškim tribunalom, Ratko Mladić je koristio vojne objekte sve do 1. juna 2002. godine, nakon čega mu se gubi trag. Portparol Tužilaštva Haškog tribunala Olga Kavran smatra da se da se Ratko Mladić i dalje skriva u Srbiji:

"Prema našim poslednjim saznanjima, koja nažalost nisu preterano sveža, Ratko Mladić je svakako na teritoriji Srbije, da je Radovan Karadžić na relaciji Republike Srpske i Srbije i da su zapravo svi oni dostupni srpskim vlastima."

Od kada su prekinuti pregovori o pridruživanju sa Evropskom unijom zbog neizvršavanja haških obaveza, vlasti u Srbiji nisu sprovele nijednu ozbiljnu akciju u pokušaju da lociraju i uhapse haškog optuženika Ratka Mladića. Portparol Tužilaštva Olga Kavran se nada da će uskoro ipak doći do napretka u saradnji sa Haškim tribunalom:

"Saradnja sa vlastima u Beogradu je bila gotovo nepostojeća više od godinu dana. Sada se nadamo da će se formiranjem nove Vlade stvari promeniti na bolje."
XS
SM
MD
LG