Dostupni linkovi

Nova adresa za Đinđićeve ubice


Uroš UROŠEVIC

O upućivanju osuđenika na izdržavanje kazne u specijalni paviljon u Zabeli odlučivaće sud, a ne zatvorska uprava koja će samo davati mišljenje o tome. O trajanju boravka u Specijalnom zatvorskom odeljenju odlučivaće Specijalni sudovi. Novi specijalni objekat se nalazi pored, u Srbiji poznatog, VII paviljona zavoda u Zabeli, gde su već smešteni najteži osuđenici, među kojima su nekadašnji komandant JSO Dušan Maričić - Gumar, uhapšeni u akciji Sablja Zoran Jotić Jotka, Mlađan Mićić Pacov, pripadnici Veterničkog klana i mnogi drugi. Oni su uz Milorada Ulemeka Legiju prvi kandidati za nove stanovnike Specijalnog paviljona.

Tokom posete KPZ Zabela sredinom januara, sada bivši ministar pravde Zoran Stojković rekao je da će prvi osuđenici u objekat biti smešteni vrlo brzo, dodavši da su doneti svi neophodni podzakonski akti kojima je regulisan poseban režim izdržavanja kazne u odnosu na druge zatvorske objekte:

"Taj zakon je donet ali za ovu vrstu zatvora mi smo uradili i podzakonske akte jer će biti drugačiji režim izdržavanja kazne u ovakvim zatvorima nego u drugim."

Upravnik KPZ Zabela, Dragoljub Brajović tada je rekao i da novi objekat sa maksimalnim stepenom obezbeđenja ispunjava sve evropske standarde:

"Objekat smo gradili godinu dana, gde smo pokušali da ispoštujemo sve nove norme, neke standarde i što se tiče bezbednosnog a i smeštajnog kako za radnike tako i za osuđena lica koja će da izdržavaju kaznu u tom objektu. Glavni akcenat je tu stavljen ipak na bezbednost jer će tu doći osuđenici jačih kriminalnih grupa."

Specijalno zatvorsko odeljenje je 24 časa maksimalno obezbeđeno sa oko 100 kamera, kružnim zidinama visokim šest metara i četiri kule stražare. U centralnom delu objekta sa podrumom i dve etaže nalaze se kontrolne sobe koje su neprobojnim staklom izolovane od ostatka objekta. Za osuđenike su predviđena dva odvojena prostora sa posebnim ćelijama, dnevnom sobom i dvorištem. Oni će boraviti u samicama od sedam kvadratnih metara u kojima se nalaze krevet, radni sto i mokri čvor, a moći će da prate TV program u koliko televizor donesu od kuće. Deo za posete predviđen je sa posebnim ulazima za posetu i osuđenike koji su u zasebnim prostorijama razdvojeni neprobojnim staklom, a komunikacija se odvija telefonom. Objekat ima poseban bolnički deo i karantin za tek pristigle osuđenike, kuhinju i trpezariju.

Jedna od novina je i da će se na kapiji provere vršiti rendgenom, detektorom za metal i platformom za vozila.

KPZ u Zabeli kod Požarevca predstavlja kompleks od oko 200 hektara. Prema poslednjim dostupnim podacima, u zavodu je smešteno 1.200 osuđenih lica, od kojih se u takozvanom VII paviljonu (strogo zatvorenog tipa), izgrađenom 1928. godine, pod pojačanim nadzorom nalazi 180 osuđenika za najteža krivična dela.
XS
SM
MD
LG