Dostupni linkovi

Pronađena tijela svih ubijenih u Vranici


Boli tuga u porodici Milojević. Nakon 14 godina bezuspješnog traganja majka Jasna prepoznala je predmete koji su pripadali njenom sinu Nenadu koji je, zajedno sa 13 pripadnika Armije BiH, 1993. godine odveden iz Komande 4. korpusa iz zgrade Vranica. Sve do posljednjih ekshumacija na lokalitetu općine Široki Brijeg porodica Milojević nije znala sudbinu sina:

«Rekli su mi da ima jedna vera za koju ja imam i sliku njegove ruke. On se nekada igrao kopirnim aparatom, pa je svoju ruku kopirao sa tom verom, tako da mi je, je li to Bogom dano ili sudbinom, ostavio neki znak po čemu ga mogu tražiti.»

Na sastanku sa predstavnicima federalne komisije za traženje nestalih porodice zarobljenih vojnika iz Vranice zatražili su ubrzanje istrage i ciljane DNK analize kako bi se što prije utvrdio identitet pronađenih tijela u masovnoj grobnici. Predstavnica odbora roditelja Azra Penava dodaje:

«Nadam se da će i DNA analiza potvrditi sigurno, jer ovo su prepoznali roditelji, majke, očevi, braća, sestre ono najintimnije kod svoje djece.»

U federalnoj kancelariji za traženje nestalih istakli su danas kako se sa 90-postotnom sigurnošću može reći da su u masovnoj grobnici Rimski bunar nalaze tijela svih pripadnika Armije BiH odvedenih iz Vranice, te najvjerovatnije tri civila, što će biti do kraja ustanovljeno završetkom DNK analize, naglasila je voditeljica ureda Sanja Mulać:

«Uzimanje uzoraka koja se daje na analizu i zajedno s porodicama ići ćemo na ciljanu DNA. Zato smo imali ovaj sastanak danas.»

Inače, na području Hercegovine još uvijek se kao nestale vode 1.352 osobe, uglavnom civili. Uskoro će biti otvorena još jedna grobnica na području općine Nevesinje, dok će komisija nastaviti iskopavanja na području općine Široki Brijeg.

Obnovljeni proces koji je prije dva dana počeo na Kantonalnom sudu u Mostaru protiv zapovjednika vojne policije Hrvatskog vijeća obrane Željka Đidića, te Erharda Poznića, Ivana Škutora i Mate Aničića, koji se direktno teret i za slučaj Vranica, Sanja Mulać nije danas željela komentirati odbacivši navode kako se na otvaranje grobnice čekalo zbog početka suđenja.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG