Dostupni linkovi

BEOGRAD


Milorad Ulemek zvani Legija i Zvezdan Jovanović osuđeni su danas pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal u Beogradu na maksimalne kazne od 40 godina zatvora za ubistvo predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića počinjeno 12. marta 2003.
Sud je proglasio krivima svih dvanaest optuženih.
Aleksandar Simović, Ninoslav Konstatinović, Srećko Kalinić i Vladimir Milisavljević su osuđeni na po 35 godina zatvra, Miloš Simović, Milan Jurišić, Dušan Krsmanović, Branislav Bezarević i Željko Tojaga na po 30 godina a , Saša Pejaković 8 godina zatvora.
Izricanju presude prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić, bivši premijer Zoran Živković, Žarko Korać, potpredsednik vlade pok. premijera Đinđića i Vladan Batić, ministar pravosuđa u toj vladi.
Prema optužnici, ubistvo je organizovao komandant nekadašnje Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije ("crvenih beretki") Milorad Ulemek Legija, a na premijera iz snajperske puške pucao Ulemekov zamenik Zvezdan Jovanović.
Simović, Konstantinović, Jurišić, Milisavljević i Kalinić su u bekstvu.
Britanska agencija Rojters (Reuters) navodi da je većina osuđenih ratovala u paravojnim formacijama u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu i da su uživali podršku nekadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.
Prvooptuženi Ulemek je nepravosnažno osuđen u još dva procesa - na 40 godina u drugostepenom procesu za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića, kao i na 15 godina za ubistvo četvorice funkcionera SPO-a u insceniranoj saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali.
XS
SM
MD
LG