Dostupni linkovi

Đinđićev bulevar "dodeljen" Mladiću


Bulevar AVNOJ-a se nalazi u jednom od najmodernijih i najprosperitetnijih delova Novog Beograda, to je i razlog da se baš njemu dodeli ime Zorana Đinđića modernog političara čiji je hod krupnim koracima ka Evropi prekinut pucnjevima pripadnika specijalnih jedinica. Plakati sa imenom haškog optuženika pojavili su se četiri dana pošto je novi ministar za državnu upravu Milan Marković dao saglasnost da se taj Bulevar preimenuje u Bulevar Zorana Ðinđića, i dan uoči presude za ubistvo premijera Srbije. Plakati su polepljeni duž Bulevara u kome se nalazi i RTV B 92. Novinarka Danica Vučinić prenosi šta je videla:

"Ta tabla sa nazivom ulice je prelepljena parčetom papira, imitacijom table za nazive ulica od hartije u plavoj boji sa belom bordurom okolo, gde piše 'Bulevar Ratka Mladića'. Ja stvarno ne znam ko je to zalepio, da li su to organizovane grupe ili su to deca koja su vaspitavana na herojstvu Ratka Mladića. Ali može da se dovede u vezu i sa završetkom procesa za ubistvo Zorana Đinđića, da se dovede u vezu sa činjenicom da su ljudi, koji sada sede na optuženičkoj klupi, izvršili ubistvo Đinđića u operaciji 'Stop Hagu'."

Te noći, dok su Mladićeve pristalice lepile plakate, srpski premijer Vojislav Koštunica prvi put je javno rekao da Ratko Mladić i svi ratni zločinci moraju biti privedeni. Novinar RTS-a ga je podsetio da je Brisel još jesenas poručio da bi bilo dobro da on javno kaže da će uhapsiti Mladića, i upitao da li bi to sada uradio. Koštunica je ovako odgovorio:

"Naravno da znači to da je potrebno odrediti gde se nalaze preostali optuženi uključujući i samog Ratka Mladića, dakle, locirati ih i naravno pritvoriti, upotrebljavam našu terminologiju, i obezbediti da se oni nađu u Haškom tribunalu. Ja ne spadam u one koji misle da se stvari rešavaju javnim obećanjima, u ponavljanim javnim obećanjima. Ta stvar je rečena, jednostavno nacionalni interes Srbije je da se saradnja sa Haškim tribunalom dovede do kraja. Znamo koji je uslov da se dovede do kraja, znamo kako to utiče na evropske integracije i na nastavak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Stvari su u tom pogledu jasne."

Portparol visokog predstavnika EU Havijera Solane ovako je za naš program prokomentarisala najnoviju izjavu Vojislava Koštunice:

“Kao što vam je poznato, stav Evropske unije je da je puna saradnja sa Haškim tribunalom od fundamentalnog značaja za unapređenje odnosa izneđu EU i Srbije. Stoga pozdravljamo sve obaveze koje su lideri u Srbiji preuzeli na sebe, a koje su usmerene u tom pravcu. Ali mi želimo, ne samo obećanja, već i akciju. EU pozdravlja sve što ide u tom pravcu.”

Da li Koštuničina izjava najavljuje promenu politike prema Haškom tribunalu pitali smo savetnika predsednika Srbije, Jovana Simića:

"Ono što je osnovna priča to je da je jedan od ključnih elemenata nove Vlade rešavanje Haškog tribunala. Nekima je smetalo, pogotovo Evropi, da nije na jasan, decidiran i eksplicitan način rečeno, da ako se ne nađu i dobrovoljno ne predaju zločinci treba da budu uhapšeni. Ja mislim da je premijer sada zadovoljio i formom, sada i službe imaju potpuni politički stav, što bi značilo da su se stekli svi uslovi za jednu akciju koja bi donela rezultate, što opet ne znači da će Mladić biti uhapšen, jer on možda nije tu."

Za direktorku Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić izjava Vojislava Koštunice je, u najmanju ruku, zbunjujuća:

"Posle toliko godina podrške, zaštite, da premijer kaže da njih treba locirati - to je onda meni dokaz da je opet u pitanju neka igra, neka strategija i konstrukcija za uveravanje međunarodne zajednice i Haškog tribunala da se ovde definitivno ne nalazi Ratko Mladić, mislim na Srbiju. Oni će možda nekoga i uhapsiti, da li Župljanina, da li možda konačno Hadžića, ali Ratka Mladića i Tolimira koji je po svim podacima neposredno uz Mladića, bojim se da to nećemo videti."

U Skupštini Srbije koja danas zaseda, poslanici su na različite načine komentarisali vest o plakatima na kojima piše Bulevar Ratka Mladića. Dragan Šormaz iz premijerove stranke:

"Nije trebalo lepiti te plakate, kao što ne treba menjati ime bulevara u ime Zorana Đinđića, pošto treba pustiti da malo prođe vreme pa onda da vidimo. Ima verovatno još imena u srpskoj istoriji gde može da se da ime tom bulevaru."

A predstavnik drugačije Srbije Čedomir Jovanović kaže da je ovo najprimitivnija potvrda i dokaz tužnog stanja u kom se Srbija nalazi:

"Zoran Đinđić je ubijen i zbog toga što je želeo i stvarao Srbiju u kojoj se naša deca neće na ulicama mimoilaziti sa zločincima poput Ratka Mladića. Ako oni koji su to uradili misle da će na takav način uzdrmati nas i umanjiti našu odlučnost u borbi za tu Srbiju zbog koje je Zoran ubijen, onda se varaju. To je samo još jači motiv za nas."

Naredni dani, nedelje, a možda i meseci pokazaće koja je Srbija prevagnula. Ona koja lepi plakate i brani Ratka Mladića ili ona koja želi da on bude uhapšen i zemlja krene ka Evropi… I da li je vlada konačno jasno stala na stranu ove druge Srbije.
XS
SM
MD
LG