Dostupni linkovi

Operacija bez ožiljka?


Kirurzi iz cijelog svijeta ovog će se ljeta susresti u Bostonu, u SAD kako bi razmjenili iskustva i mišljenja o operacijama preko gastrointestilanog trakta. Takve operacije uključuju jako tanke i savitljive instrumente, te kameru, koji se u pacijentovu utrobu ubacuju kroz usta. Uz pomoć kompjutera, preko kojeg se prati slika koju iz stomaka šalje kamera, kirurg je u stanju doći do slijepog crijeva ili nekog drugog oboljelog organa, odstraniti taj dio i kroz usta izvaditi van.
Iako vam ova priča možda izaziva mučninu, medicinska stručna javnost je oduševljena novom tehnikom. Svi eksperimenti na svinjama izvršeni su sa 100 postotnim uspjehom, a raste i broj ljudskih pacijenata. Doktori u Indiji slijepo crijevo uglavnom operiraju na ovaj način, a kolege iz New Yorka i Francuske odstranili su žućnu vrećicu istim metodom.
Doktori ističu da metoda – operacija kroz usta, ima puno prednosti za pacijenta – bolovi su manji, a oporavak kraći. Ne oštećuju se nervi koji stradavaju kad operacija radi klasičnim metodama, nema klasične anestezije, a opasnost od postoperativne infekcije svodi se na minimum. Rizikofaktor je jedino mogućnost unutarnjeg krvarenja ukoliko se rana ne zatvori na pravi način.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG