Dostupni linkovi

Summit bez velikih očekivanja


Proteklih dana evropski su dužnosnici isticali kako je summit u ruskoj Samari prilika za razgovore Bruxellesa i Moskve. Naime, dnevni red skupa lakše je iščitati kao podugački listu tema oko koje se dvije strane ne slažu i koje teško da se mogu riješiti tijekom sastanka na vrhu. Dvije strane već duže vrijeme pokušavaju, bezuspješno usvojiti Sporazum o partnerskim odnosima Unije i Rusije. Od studenoga 2006. službena Warshawa blokira usvajanje toga sporazuma zbog ruske zabrane uvoze mesa iz Poljske. Posljednjih tjedna i Estonija upozorava kako bi mogla staviti veto na sporazum zbog ruskog upletanje u odluke Talina da iz središta grada izmjestiti i spomenik sovjetskom vojniku iz II svjetskog rata. Moskva taj postupak smatra pokušajem revizije povijesti.

U slučaju da se ne postigne novi dogovor, aktualni Sporazum o partnerstvu i suradnji, koji istječe 1. prosinca, mogao bi ostati i dalje na snazi. Rusija naravno umanjuje razlike. "Hvala bogu nema sukoba. Imamo istina različita stavove oko toga kako riješiti neke probleme, no spremni smo ih rješavati" ističe Vladimir Putin. Slično govori i povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero Waldner: "Iako nemao identične stavove o brojnim pitanjima, važan je dijalog. Rusija i EU su strateški partneri i važno je da otvoreno razgovaramo o spornim pitanjima i da tražimo rješenja koja su značajna za budućnost."

Unija želi garancije da neće doći do prekida u opskrbi energentima u slučaju sporova Moskve sa bivšim sovjetskim republikama, kao što je to bio slučaj prošle, ili početkom ove godine. Bruxelles želi i zaštititi strana ulaganja u Rusiji. No, jedna od tema summita i status Kosova. Unija podržava Ahtisaarijev plan o nadgledanoj nezavisnosti, dok Rusija najavljuje mogućnost veta na rezoluciju u Vijeću sigurnosti i traži nove razgovore Prištine i Beograda o statusu Kosova. No, ne treba imati iluziju. I Unija ima svoje adute. Naime, Rusija želi u Svjetsku trgovinsku organizaciju, a stav Bruxellesa je tu i te kako važan. Preko te karte Unija se nada da bi ipak mogla utjecati na rusku politiku .

Summit u ljetovalištu na Volgi u Samari morat će se dodirnuti i pitanja ljudskih prava i sloboda u Rusiji. Od dolaska Putina na vlast 1999. godine, civilni sektor u toj zemlji sve je u težem položaju, a javnost su potresla brojna ubojstva uglednih novinara koji su pisali, o Kremlju, neugodnim temama, poput Čečenije, ili sprezi vlasti i kriminala. Nijedno od tih ubojstava nije razriješeno. Civilni sektor najavljuje marš nezadovoljstva 18.svibnja u Samari. Sve ranije slične prosvjede policija je zabranila. Lokalne vlasti su, medjutim, ovaj prosvjed dopustile. S jedne strane, jer i Evropi treba pokazati da Putin nema ništa protiv oporbenih stavova a s druge strane mnogi ističu da marš neće izazvati veću pozornost lokalnog stanovništva. Uostalom, Putin je već sve "pripremio" da kako se kako kaže analitičar Jevgenij Molević, na skupu okupti tek šačica ljudi.
Putin bi se mogao prosvjedom mogao okoristi i na elegantan način pokazati evropskim gostima da Rusija dopušta, kako su to voljeli reći neki balkanski lideri – oporbenu situaciju.

Predstavnici evropske "dvadesetsedmorice" diplomatskim rječnikom, iskazuju umjereni optimizam. Predsjednik Komisije Jose Manuel Barosso prigodom dolaska u Samaru je kazao kako ne očekuje mnogo od summita, jer teme koje će se naći na dnevnom redu ne nose oznaku hitno. Riječ je, kako je, istaknuo o dugoročnim vezama, važan je jedino iskren i otvoren dijalog o svim temama između Evropske unije i Rusije.
XS
SM
MD
LG