Dostupni linkovi

Počeo Kanski festival


Uprkos intelektualnoj reputaciji, po mišljenju filmskokg kritičara Džeja Veijsberga (Jay Weissberg) iz magazina Varajiti (Variety), filmovi koji se prikazuju na Kanskom festivalu nisu nužno uvek ozbiljni, kao ni njihova promocija:

"To je sastavni deo Kana. Uvek je bilo starleta u bikinijima koje tragaju za kamermanima koji će ih potom slediti."

U glavnom delu Festivala biće prikazano dvadesetak filmova, uključujući i pet američkih. Najviše pažnje privlače ostvarenja poznatih režisera, poput Kventina Tarantina (Quentin), braće Koen, Gus Van Santa, Emira Kusturice i Aleksandra Sokurova. Tarantinov film "Mrtvi dokaz" (Death proof) svakako će biti u centru pažnje. "Zakopčajte se, jer dolazi nova vrsta užasa – brzinom 200 kilometara na sat. Dame, imaćemo zabavu", samo su neki od fragmenata iz Tarantinovog filma.

Među zvezdama koji će biti na meti paparaca su i Džordž Kluni (George Clooney) i Bred Pit (Brad Pitt), čiji će nastavak "Okeanovih 13" biti premijerno prikazan u Kanu. Stigla je i Anđelina Džoli (Angelina Jolie), koja će promovisati film "Moćno srce" na osnovu priče o ubistvu američkog novinara Danijela Perla (Daniel Pearl) u Pakistanu. U Kanu je i Leonardo Di Karpio (Caprio) sa dokumentarnim filmom "Jedanaesti čas", poslednjim ostvarenjem u okviru sve veće preokupiranosti Holivuda klimatskim promenama.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG