Dostupni linkovi

Nova Vlada - nova politika?


Da li je to što se u poslednjem trenutku Vojislav Koštunica umesto Radikalima okrenuo Demokratama dovoljno da kabinet, na čijem se čelu našao i u drugom mandatu, promeni svoju politiku koja je zemlju zaustavila na putu evro-atlantskih integracija? Očekivanja građana su podeljena, taman po principu po kojem je Vlada i sastavljena:

Građanin 1: "Nova Vlada Srbije liči na Frankenštajna, to je spoj nespojivog."
Građanin 2: "Ja se ne nadam ničemu dobrom u ovoj novoj Vladi, ozbiljno ti kažem. Tri meseca sastavljaju Vladu, samo se otimaju oko vlasti."
Građanin 3: "Ne može da bude politika stare Vlade zato što ovi sada imaju dosta veći uticaj - Demokrate su više proevropski, da se uhvati Mladić"

Za razliku od građana, predsednik Srbije Boris Tadić i lider Demokratske stranke koja zauzima većinu ministarskih mesta ima velika očekivanja od nove Vlade:

"Da se poboljša životni standard naših građana, da se naša ekonomija učini moćnijom nego što je danas kako bismo sa puno više efikasnosti rešavali državne probleme sa kojima se Srbija suočava. Pre svega, problem integriteta naše zemlje i očuvanje Kosova i Metohije unutar Srbije. Istovremeno od nove Vlade očekujem da na kraju svog mandata, jer ja očekujem da ova Vlada ima puni mandat, Srbija bude mnogo bliža EU nego što je danas. Ne pregovaramo zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom. Moramo hitno nastaviti saradnju sa Haškim tribunalom, pokrenuti pregovore i ostvariti status zvaničnog kandidata za članstvo u EU do kraja 2008. godine."

Verovanja u promenu politike Beograda zasnivaju se na ulasku Demokrata u Vladu. Tim pre što je Koštunica sa svojim saradnicima ostao u manjini u novom kabinetu. No, da li je ta činjenica koja nekima izgleda tako da će Koštunica biti prinuđen da potpisuje odluke sa kojima se ne slaže, dovoljna da se u nekim od ključnih tačaka dobiju bolji rezultati. Tim pre što je još uvek neizvesno ko će doći na čelo Bezbednosno informativne agencije, odnosno koliko će Koštunica uticati na izbor nestranačke ličnosti koja će predvoditi ovu službu bezbednosti. Samom Koštunici nije bio problem da u svom ekspozeu naglasi značaj saradnje sa Haškim tribunalom, koju je direktno povezao sa evropskim integracijama:

"To znači da postoji saglasnost da se moraju preduzeti sve mere kako bi se u najkraćem roku okončala saradnja sa Haškim tribunalom, jer to pre svega predstavlja interes Srbije. Neophodno je pojačano angažovanje i uključivanje svih državnih organa i institucija radi uspešnog ispunjenja svih međunarodnih obaveza Srbije prema ovoj instituciji, Haškom tribunalu."

No, s obzirom da je i ranije Koštunica odstupao od svojih deklarativnih izjava pitanje je koliko će sada promeniti stav prema ekstradiciji haških optuženika, pre svega Ratka Mladića, zbog čega su zaustavljeni pregovori sa EU pre godinu dana, upravo za vreme njegovog prvog mandata. Tako se reditelju Gorčinu Stojanoviću čini da neće biti nečeg novog osim što će deo Vlade koji pripada Demokratskoj stranci i u izvesnoj meri G 17 plus raditi svoj posao na način malo primereniji onome što se od Beograda očekuje u evropskim tokovima ali i što građani Srbije očekuju od ove Vlade:

"Taj deo Vlade koji je ostao stari će, tu pre svega mislim na ministarstvo policije i na samog premijera koji i tako baš mnogo ne radi svoj posao, po starom principu otaljavati i dalje stvar, ekipa - Jočić, Koštunica i to društvo. Ja od ovog drugog društva očekujem, tu mislim na Đelića, Đilasa i ostale, da se bave onim što se od nas očekuje prema spolja. Prema unutra, ne vidim mogućnost da se policija reformiše a dve najveće bitke će biti za BIA-u, odnosno bar pokušaj demontaže starih mehanizama službi i drugo je medijska bitka."

Osim toga novinar Dragan Bujošević upozorava da Koštunica ima još jedan način da progura svoje odluke kroz parlament:

"Koštunica će imati dve većine u Skupštini. Kada mu bude trebalo on će imati ovu većinu tkz. demokratskog bloka, većinu koja je napravila Vladu. Ako mu nešto ne bude odgovaralo on će moći da iskoristi radikale. On je Radikale koristio i u prošlom sazivu Skupštine."
XS
SM
MD
LG