Dostupni linkovi

Faber - savjetnik ministra unutarnjih poslova


Vladimir Faber, od danas savjetnik hrvatskog ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, na svojoj dojučerašnjoj funkciji načelnika osječke Policijske uprave učinio je na razotkrivanju ratnih zločina u tom gradu više nego svi njegovi prethodnici zajedno. Nakon dugotrajne i opsežne istrage Faber je podnio četiri kaznene prijave za ratni zločin protiv ukupno 12 osoba. Jedan slučaj već je nepravomoćno presuđen, za dva su podignute optužnice, a za četvrti će biti uskoro. Vladimir Faber:

"Razriješili smo 40 ubojstava. Želim istaći da je 20 žrtava hrvatske nacionalnosti, 19 srpske, jedan bošnjačke i još dva NN-a. Nismo birali koje ćemo predmete raditi. Radili smo sve predmete zakonito i profesionalno."

S obzirom na činjenicu da su dvije optužnice za ratni zločin podignute protiv umirovljenog generala i saborskog zastupnika, Branimira Glavaša, Faber je bio izložen stalnim napadima njegovih pristaša i lokalnih gradskih i županijskih vlasti. Optuživali su ga da je po nalogu politike došao fabricirati dokaze koje bi Glavaša odveli u zatvor. Faber to negira:

"Najveće mi je zadovoljstvo da nakon 22 mjeseca mogu u potpunosti ponoviti riječi koje sam rekao u prvom medijskom istupu po mom dolasku u Osijek, a to je da ću sa grupom stručnjaka Ravnateljstva policije PU Zagreb, te sa djelatnicima Kriminalističke policije PU Osječko-baranjske postupati po zahtjevu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske zakonito i profesionalno, da ćemo učiniti sve da pokušamo razriješiti kaznena djela, što se od nas i očekuje. Pri tome smo garantirali da nikome nećemo ništa pakirati, ali isto tako i da ništa neće ostati u našim ladicama i da ćemo svaki dokaz i svaku činjenicu dostaviti nadležnim državnim odvjetništvima."

Budući da je Faber prije dvije godine u Osijek poslan iz Zagreba, Glavaševe pristaše nazivale su ga oktroiranim načelnikom, koji je došao obaviti naloge politike. Ministar unutarnjih poslova, Ivica Kirin, otklanja takve primjedbe:

"Nije neobično da je gospodin Vladimir Faber došao na mjesto načelnika policijske uprave jer u pojedine policijske uprave dovodimo ljude iz Zagreba kako bi smo na taj način ojačali rad policijskih uprava i dali dodatni vjetar u leđa policijskim službenicima da lakše izvršavaju svoje zadaće. To je jedna od koncepcija Ministarstva unutarnjih poslova već godinama. Na taj način sve nove vještine i sva nova znanja prenesemo direktno na policijske uprave."

Da je Faber u Osijeku učinio dobar posao, unatoč stalnim napadima lokalnih vlasti, potvrđuje i ravnatelj policije Marijan Benko:

"Smatramo da je uradio svoj posao vrlo profesionalno, u skladu sa svim propisima i pravilima struke. Ako rezimiramo rezultate ove policijske uprave u proteklom periodu, možemo reći da su dobri i da smo zadovoljni."

Faber, koji je bio sudionik Domovinskog rata i u njemu zapovijedao jedinicom specijalne policije Alfa, s kojom je prošao brojna ratišta, u Osijeku je bio nazivan "jugoslavenskim milicajcem" i drugim pogrdnim imenima, samo zbog svoje odlučnosti da istraži ratne zločine uz koje se dugi niz godina vezalo ime, sada optuženog, Branimira Glavaša.
XS
SM
MD
LG