Dostupni linkovi

Škola - muzej u Sirogojnu


Novka ILIC

Osnovna škola u zlatiborskom selu Sirogojno postoji od 1850. godine. Danas je to škola sa savremenom opremom, ima informatički centar i digitalne kamere, ali i staru učionicu. To je jedinstven muzej u Srbiji u okviru jedne škole. Autor je dugogodišnji rukovodilac Muzeja Staro selo u Sirogojnu Zorica Ivković:

"To je zapravo muzeološka postavka jedne stare učionice kakva je mogla biti u vreme nastanka škole a i dugo posle toga jer se mnogo toga nije menjalo. Škola u Sirogojnu je zapravo radila u jednom drvenom objektu u blizini crkve još sredinom 19. veka. Idući po terenu kustosi muzeja su zapazili da još u nekim školama postoje stare klupe, postoji nešto od starog nameštaja. U nameri da to sačuvamo pokrenuli smo inicijativu da se napravi ili stara škola ili stara učionica. Dobili smo i pojam "skamija" od stare srpske reči koja se vezuje za glagol skamutati - znači savladavati nekakva znanja, dolaziti do novih saznanja. Onda smo tu doneli i tablu kakva je nekad bila, računaljku, stare mape, globus i sve ono što je, na neki način, poznato onima koji su učili u takvim učionicama a nepoznato mladima i zbog toga je za njih naravno vrlo zanimljivo."

U ovoj staroj učionici na skamijama su torbe šarenice:

"Đaci su uglavnom bili pešaci koji su prelazili po nekoliko kilometara. Kažu da su obično nosili dve torbe; u jednoj su nosili svoje sveske, knjige i ostalo što im je potrebno za školu, a u drugoj hranu. Tako da su na oba ramena nosili po jednu tkanicu, šarenu torbu. Đacima danas su potpuno nepoznate kamene tablice na kojima se pisalo do '60-tih godina 20. veka i jegištere takođe kamene pisaljke koje su služile da se piše po tablicama."

Učenici škole u Sirogojnu bili su oduševljeni kada je otvoren muzej u samoj školi pa su se i oni dali u potragu za starim školskim predmetima po zlatiborskim selima. A pošto će ova učionica biti otvorena za ostale učenike u Srbiji, učenici iz Sirogojna će svojim vršnjacima znati da objasne raniju namenu tih predmeta. Takođe u ovoj staroj učionici biće i specijalna nastava, kaže direktor Dragan Lazić:

"Ideja je da i kustosi muzeja ovde ponekad održe čas narodne tradicije, koji inače kod nas izborni predmet. Ideja je da se održi neki čas istorije, deci vrlo zanimljivo."

Jedino što zabrinjava jeste stalno smanjenje broja učenika u osnovnoj školi u Sirogojnu, te preti opasnost da cela škola jednog dana bude muzej. Pre 10 godina u ovoj školi bilo je 180 učenika, sada ih je samo 86.
XS
SM
MD
LG