Dostupni linkovi

Religija izmedju javnog i privatnog


Ocenjeno je da je religija u pojedinim društvima, posebno u Srbiji, imala negativnu ulogu. Konferenciji “Religija i javno mnjenje - Balkan na putu ka Evropi”, koju su organizovali su Kosovski Institut za komunikacije i novinarstvo i Medjunarodni forum Bosne, prisustvovali su univerzitetski profesori, verski predstavnici iz Bosne, Makedonije i Kosova, dok su predstavnici SPC odbili učešće.

Religija ima svoje mesto u društvima na Balkanu, ali ona treba da bude deo privatne sfere a ne dominantan glas u javnom životu, rečeno je u Prištini na konferenciji o religiji i javnom mnjenju.

Obrad Savić profesor filozofije na Kosovskom Institutu za komunikacije i novinarstvo i Univerzitetu u Lidsu (Leeds), istakao je važnost medjureligijske saradnje ali i upozorio na njenu negativnu ulogu.

“Religija može da participira delom u kreiranju kolektivnog i nacionalnog identiteta Albanaca, Srba, Makedonaca i bilo koga na Balkanu ali ne može da ima ‘copyright’ da ona bude odlučujuće mesto na kome se vrši proces verifikacije kolektivnih identiteta. U tom smislu ja smatram da je uloga religije na Balkanu negativna, i neverovatno destruktivna. Buducnost Kosova i Balkana je na žalost velikim delom vezana za sudbinu religijskih i multireligijskih komunikacija, ali mi ne smemo da zanemarimo neverovatnu ulogu koju tu treba da odigraju sekularni laički ljudi i sekularne države, koji treba da ponude pravno-politički prostor da religija bude jedan od javnih glasova u javnoj sferi našeg života a ne da budu dominantni glasovi.”

Na konferenciji “Religija i javno mnjenje - Balkan na putu ka Evropi” učestvovali su religijski predstavnici iz Bosne, Makedonije i sa Kosova, dok, iako pozvani, na skup nisu dosli predstavnici Srpske pravoslavne crkve.
XS
SM
MD
LG