Dostupni linkovi

Blair odlazi sa dužnosti krajem juna


Britanski premijer Tony Blair ispunio je ranije obećanje i konačno objavio datum svog odlaska s čela vladajuće Laburističke partije i britanske Vlade:

"Danas objavljujem svoju odluku da odstupim sa čelne dužnosti u Laburističkoj stranci koja će sada izabrati novog lidera. Svoju će ostavku na mjesto premijera predati kraljici 27. juna", rekao je Tony Blair i poručio Britancima da mu je žao zbog mogućih pogrešaka koje je učinio upravljajući zemljom.

"Bio sam premijer nešto više od 10 godina. U ovom poslu i u današnjem svijetu, to je dovoljno dug period, i za mene osobno i, što je još važnije, za zemlju. Ako želite odoljeti izazovima koje nudi moć, jedini način na koji to možete postići ponekad pretpostavlja da je ostavite."

Premijer će svoju dužnost u stranci napustiti kada bude izabran njegov nasljednik i to izmedu više kandidata od kojih najviše izgleda da zamijeni Blaira na čelu Stranke i Vlade ima aktualni ministar financija Gordon Brown.

Odlazeći premijer odlučio je današnju objavu podijeliti sa stanovnicima svoje izborne jedinice u Sedgfieldu, na sjeveru Engleske, odakle je 1994. počeo kampanju u trci za lidera Laburista.

Na čelu s Blairom, Laburistička partija uvjerljivo je dobila parlamentarne izbore 1997 i 2001, te nešto teže one 2005. Odlazeći premijer ostat će upamćen kako jedan od glavnih aktera koji su doveli do postizanja sporazuma o miru u Sjevernoj Irskoj, ali i po tome što je Laburiste premjestio s ljevice u centar političkog spektra.

Najozbiljnije kritike doživio je kada je 2003. poslao britanske trupe u Irak, ali i zbog toga što je bio prvi premijer koji je dospio u središte korpucijske afere i što je povukao poteze koji su izazvali pobunu u Laburističkoj stranci u septembra prošle godine zbog čega je bio prinuđen obećati da će napustiti čelo stranke u roku od godinu dana.

U istraživanju objavljenom danas u listu "Guardian", 60 posto
ispitanika navelo je da će Blair ostati upamćen kao "snaga promjena",
iako ne uvijek nabolje, a 44 posto anketiranih ocijenilo je da je on
donio dobro Britaniji.

Charles Jankins, direktor analitičkog odjela u "Economistu" vjeruje da je uz to, Blair našao i uravnotežen odnos prema Europskoj uniji:

"Blair se smatra pro-europskim premijerom, više nego ijedan drugi britanski premijer od Teda Heatha koji je uveo Britaniju u Evropsku zajednicu. To je samo po sebi bilo dovoljno za dobre odnose s većinom, ako ne sa svim europskim partnerima."

David Carlton sa Sveučilišta Warwick smatra da će Tony Blair i kada napusti čelne dužnosti u Partiji i Vladi ostati vrlo aktivan, posebno na međunarodnom planu.

"Mislim da će Blair i kada napusti dužnost premijera nastaviti energičan angažman na Bliskom istoku i podržati snažniji američki napor u toj regiji. Ukratko, on je vrlo nesklon onima koji vjeruju da se rješenje bliskoistočnog problema može naći na beskonačnim konferencijama i zalaže se za znatno aktivniji angažman."

Prije nego li se upusti u privatnom diplomatsku misiju, Tony Blair će kao britanski premijer posljednji put službeno predstavljati svoju zemlju na samitu 8 najrazvijenijih (G8) zemlja svijeta koji će se početkom iduććeg mjeseca održati u Njemačkoj.
XS
SM
MD
LG