Dostupni linkovi

Na plažu u trapericama


Autori istraživanja – dermatolozi iz Zuericha, Kopenhagena i Rochestera saglasni su oko toga da je odjeća, i to ne bilo koja, najbolja zaštita od sunca. Vuna, teksas, ili polister bolja su zaštita od pamuka i lana. K tomu, tvrde istraživači, tamni su materijali pogodniji, od onih izbijeljenih.
Drugim riječima – kad podjete ovog ljeta na plažu obucite traperice i crni vuneni džemper s rol kragnom. Dodajte k tomu crni šešir sa širokim obodom, tamne sokne i cipele, a ni slučajno sandale ili japanke.
Ukoliko insistirate na tome da se za plažu odjenete onako kako ste to činili godinama, onda vam doktri preporučuju zaštitnu kremu koju valja nanijeti na kožu najmanje 15 minuta do pola sata prije nego izadjete na sunce. Ne smijete, kažu ljekari zaboraviti niti jedan komadić svoje kože. Istraživanja su naime pokazala da većina ljudi ne namaže cijelo tijelo, što kožu čini izloženijom negativnom utjecaju sunca.
Ali čak i ako se okupate u kremi za sunčanje, opet niste potpuno zaštićeni – kažu posljednja istraživanja. Losioni i kremice štite vašu kožu od takozvanog "izgaranja na suncu", eventualno od starenja kože, ali ne i od raka. Autori studije objavljene u posljednjem broju časopisa Lancet tvrde da sa svakim procentom širenja rupe u ozonskom omotaču iznad zemlje, za 1 -2 procenta skače broj oboljelih od raka kože.
Možda da ipak razmislite o onom crnom vunenom džemperu s rol kragnom…!!!
XS
SM
MD
LG