Dostupni linkovi

Zakon o zabrani neofašističkih organizacija "ad acta"


Jedan od potpisnika inicijative Raif Dizdarević upozorava da je ovakav zakon potrebno donijeti jer u BiH djeluju neofašističke organizacije:

«... kao što je Ravnogorski pokret, kao što je radikalna stranka koja nosi ime Vojislava Šešelja, koji, evo i danas, u Hagu, u periodu suđenja, brani fašističke ideje kojima se napajala njegova organizacija i naravno, vršila zločine. Mi imamo čitav niz neofašističkih manifestacija koje se ispoljavaju od «nož, žica, Srebrenica» pa ne znam do kojih sve obilježja.»

A pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta u Bosni i Hercegovini ne kriju svoje namjere:

«Ciljevi i ideje Ravnogorskog pokreta: sve srpske zemlje u jednoj državi.»

«Ustalo je malo i veliko
Crno more, srpska republiko»

Djelovanje neofašističkih organizacija zakonom je zabranjeno čak i u zemljama iz kojih su ponikle ovakve ideje, podsjeća Ibro Čomić, predstavnik SUBNOR-a BiH:

«Užasavajuće je to davanje ulica ustaškim koljačima, četničkim vojvodama, fašističkim velikodostojnicima. Mislim da to treba svakog građanina, ono, ovjetno «normalnog», da užasava.»

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Martin Raguž:

«Mislim da nije samo taj zakonodavni, u osnovi represivni pristup dovoljan, nego je potrebno više afirmirati ono što je pozitivno i što su evropske civilizacijske i antifašističke vrijednosti.»

Na Dan Evrope pitali smo mlade ljude znaju li šta je to fašizam.

Anketa, Tuzla:

«Joj, vjeruj mi, ne znam. Nisam pazio na istoriji.»

«Fašizam? Ma znamo šta je, al' ne znam objasnit'.»
«Zna se, Italija, mislim. A u društvu, to nekad bilo, danas ne znam, nisam siguran.»
«Mislim da ima pomalo, ali nema puno.»

Sve ono što danas razara Bosnu i Hercegovinu, manjim ili većim djelom se oslanja na fašizam, smatra predsjednik Helsinškog komiteta Srđan Dizdarević:

«Mislim da zemlja koja želio da prigrli evropsku civilizaciju mora se na neki način distancirati od fašizma, od svega onoga što je fašistička tradicija i fašistička praksa, kao ograđivanje ne samo od prošlosti, nego kao garant nekakve budućnosti u kojoj se takvo zlo neće ponavljati.»

Tako je sutra u Sarajevu trebao da se održi i koncert čovjeka koji između ostalog, pjeva i ovo:

«U Čapljini klaonica bila, u Čapljini klaonica bila,
Puno Srba Neretva nosila, puno Srba..»

Građani smatraju da je sve sto ima bilo kakve veze sa fašizmom potrebno zabraniti:

«Treba odmah poduzet' mjere i očistiti sve fašiste iz Bosne i Hercegovine. Odma'!»

«Pa ukoliko ima takvih djelovanja unutar Bosne i Hercegovine, nešto što bi bilo nedopustivo, sigurno da bi trebao takav zakon.»

«Danas valjda Dan pobjede, a fašisti hodaju po ovoj Bosni i po Balkanu.»

Nakon razaranja u Drugom svjetskom ratu, svijet je krenuo u obnavljanje i stvaranje zajedničkih institucija na temeljima antifašizma. U Bosni i Hercegovini, različita okupljanja organizacija i upotreba simbola koji se temelje na fašističkim idejama, još su potpuno legalna.
  • 16x9 Image

    Marija Arnautović

    U novinarstvu od 1998, a od 2004. novinar-reporter i urednik vijesti u sarajevskom birou RSE i urednica i voditeljica magazina TV Liberty.

XS
SM
MD
LG