Dostupni linkovi

Osude pokušaja napada na bazu Fort Diks


Premijer Kosova Agim Čeku je uputio pismo šefici američke kancelarije u Prištini Tini Kajdanou izrazavajući podršku Kosova američkom narodu. “Ne treba da ponovim izuzetan osećaj koji narod Kosova gaji prema SAD i njenim građanima, niti da izrazim negodovanje da Albanci mogu da budu umešani u ovakve napade protiv jednog naroda”, navodi se u Čekuovom pismu.

Kosovski premijer je ponudio podršku i saradnju institucija Kosova u daljoj istrazi. “Ako se dokaže da su krivi onda se oni ne smeju zvati Albancima. Ne verujem da u svetu ima Albanca koji je spreman da izvrši napad protiv američkog naroda”, rekao je Čeku. On je uveren da izolovani neće uticati na rešenje statusa Kosova.

Predsednik Skupštine Kosova Kolj Beriša je ocenio da se radi o šokantnom i sramotnom događaju, koga nema u albanskoj istoriji. “Bez obzira što su teroristi Albanci on će za Albance ostati strano telo”, rekao je Beriša.

U ime Pregovaračkog tima Skender Hiseni je osudio kako je rekao nesrećan incident, dodajući da je narod Kosova okrenut demokratskim vrednostima. Predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači ocenio je da se radi o šokantnoj vesti za albanski narod, ističući da su takvi ljudi protiv humanizma i demokratskih i civilizacijskih vrednosti. “Kosovo i Albanci ostaće deo globalne borbe protiv terorizma”, navodi se u saopštenju Tačija.

Predsedništvo Islamske zajednice Kosova šokirano je povodom vesti da je planiran teroristički napad na vojnu bazu u SAD. „Planirati teroristički napad na vojnu bazu prijateljske države Albanaca, posebno Kosova, znači raditi protiv albanskih interesa, a pokušati napad na SAD znači napasti državu koja promoviše demokratske vrednosti“, saopštila je Islamska zajednica Kosova.
XS
SM
MD
LG