Dostupni linkovi

Ekološko mezimče na čekanju


Ðorde VOJNOVIC

Gradnja pogona trebalo je da počne 31. marta ove godine, a investitor ne želi da počne da ulaže dok sa novom Vladom Srbije ne razjasni najmanje dva sporna pitanja, a to su sirovine i standardizacija sa propisima Evropske unije.

Ugovori za gradnju pogona za proizvodnju u svetu strateški važnog, ekološkog energenta, bioetanola potpisani su septembra prošle godine. Srbija se tada pohvalila ovom najvećom grinfild investicijom na Balkanu vrednom 370 miliona eura. U pogonima čija bi gradnja tako je predviđeno ugovorima bila završena do 2009. godine bilo bi posla za 2 000 radnika. "Zrenjanin sa tim projektom dobija svoju luku i određeno poboljšanje saobraćajne infrastrukture, odnosno konkretno železničkog ," kaže Ivan Dević, koordinator za privredu zrenjaninske opštine.

"Mi smo još u februaru mesecu dobili obaveštenje od investitora da oni traže da se radovi odlože," izjavio je predsednik opštine Zrenjanin, Goran Knežević, pre nekoliko dana.

U kontekst priče o pokušaju realizacije velikog međunarodnog privrednog projekta upleteni su odjeci aktuelnog razmeštanja snaga na srbijanskoj političkoj sceni:

"Traže da se radovi odlože i iz razloga što nije konstituisana Vlada Republike Srbije, a za tako veliku investiciju potrebno je i da se i određeni poslovi završavaju sa nekim relevantnim faktorom u državi, a to je sigurno Vlada Republike Srbije. Naime, postoje dva problema, jedan problem je oko nabavke sirovine jer otprilike negde oko 15% ukupnog roda žitarica bi trebalo da se koristi u ovoj fabrici za bioetanol, što moramo priznati da je ogromna količina i da mora ipak strateški da se dogovori sa Vladom. Drugi problem, koji je možda još i veći, jeste kompletna standardizacija. Kod nas ne postoji zakon o bioetanolu niti postoje neke odredbe koje striktno regulišu tu oblast. Prema tome, to su dva najvažnija uslova koja bi bilo potrebno da investitor dogovori sa Vladom Republike Srbije. Nažalost, dogodilo se to što se dogodilo - da mi ni dan danas, znači u maju mesecu, nemamo Vladu, da ćemo najverovatnije ići na nove izbore. Tako da ja postajem malo skeptičan prema čitavoj toj investiciji mada sam dobio uveravanja da Srbija, Vojvodina, Zrenjanin ostaju destinacija gde je, u principu, najpovoljnija gradnja ovakvih kapaciteta."

Slično tumačenje daje i Ivan Dević:

"Ni jedan ozbiljan investitor koji ulaže tako značajna sredstva, čija proizvodnja je zasnovana na određenim sistemskim rešenjima i Vlade i Parlamenta, neće ući u taj posao."

Oba sagovornika Slobodne Evrope, međutim, zastupaju stav da će Srbija krenuti ka Evropi i da će na području Zrenjaninske opštine ipak, već tokom ove godine početi gradnja pogona za proizvodnju bioetanola.
XS
SM
MD
LG