Dostupni linkovi

Bliskoistočna turneja za podršku stabilizaciji Iraka


Cheney odlazi na Bliski istok samo sedam dana nakon američke ministrice vanjskih poslova Condoleezze Rice. No, dok je njezina turneja imala puno širi raspored, potpredsjednik će se uglavnom fokusirati na buduće korake u Iraku, najavili su dužnosnici Bushove administracije.

U srijedu je potpredsjednik u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a ostale najavljene etape su Saudijska Arabija, Egipat i Jordan. On će takođe posjetiti američke vojnike na nosaču aviona koji je smješten u Perzijskom zaljevu.
Cheneyev posjet bit će nadogradnja na turneju Condoleezze Rice u regiji, kazala je portparol Bijele kuće Dana Perino:

"Imamo izazove u regiji i važno je da svi radimo zajedno kako bi ih riješili."

Neimenovani visoki dužnosnik administracije, izjavio je za agenciju AP, kako je predsjednik George w. Bush zatražio od Cheneya da ode na tu turneju zbog njegovih bliskih veza s nekim od čelnika u regiji. Cheney će, saznaje se, pozvati saudijskog kralja Abdullaha, egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i jordanskog kralja Abdullaha II da iskoriste svoj utjecaj kako bi pomogli u obuzdavanju nasilja sunita protiv šijita u Iraku, kao i da zajednički iznađu načine za zaštitu sunita od napada šijitskih milicija.

Sadašnji put podsjeća na Cheneyevu turneju iz 2002., koja je uključivala još i Oman, Jemen, Kuvajt, Katar, Bahrein i Tursku, kada je umjesto tražene podrške arapskih čelnika za invaziju na Irak, bio suočen s njihovom ozbiljnom zabrinutošću zbog toga što Bushova administracija ne čini više na rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba.
XS
SM
MD
LG