Dostupni linkovi

Čestitke ruskog ambasadora


Samo desetak sati nakon izbora šefa Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića za predsednika Skupštine Srbije u parlament je došao ruski ambasador Aleksandar Aleksejev da Nikoliću čestita izbor:
“Mislimo da je ova odluka potpuno demokratska. I sigurni smo da će naša saradnja na parlamentarnom nivou biti inzvaredna,” rekao je Aleksijev.

Ruski ambasador Aleksejev rekao je novinarima da Savetu bezbednosti, u tekućoj raspravi, neće biti predočem nacrt ruske rezolucije o Kosovu već da Rusija samo iznosi ideje o tome kako može da izgleda rezolucija ali nije želeo da
ih pojasni rekavši da je tradicija da o idejama može da se govori samo medju stalnim članicama Saveta bezbednosti. Ali Aleksejev je potvrdio da postoji predlog o nastavku pregovora i da Rusija očekuje da se Savet bezbednosti izjasni o tom predlogu:

"Sigurno, to je naš cilj. Naš cilj je da nastavimo pregovore, da zajedno dodjemo do nekog kompromisnog rešenja, jer je kompromis jedini put za dobro rešenje", rekao je Aleksijev.

Nakon sto je ruski ambasador čestititao Tomislavu Nikoliću izbor za predsednika parlamenta naš novinar Ljudmila Cvetković razgovarala je sa Aleksejevim o Nikolićevom izboru:


RFE: Mislite li da ce sada nakon sto je Tomislav Nikolić izabran za novog predsednika parlamenta biti možda čvršća saradnja izmedju Rusije i Srbije?

ALEKSEJEV: Ja mislim da je to potpuno unutrašnja stvar Srbije. Mi poštujemo izbor naših srpskih prijatelja. Ambasada je uvek spreman za dobru saradnju sa Srbijom i naš cilj je da pojačamo ovu saradnju, na svakom nivou, državnom i na nivou vlade i skušptine.

RFE: Pretpostavljam da ste čuli poruke koje su uputili visoki zvaničnici EU sinoć iz Brisela o tome šta bi značila evetualna koalcija Demokratske stranke Srbije i radikala. Kakav je vas odgovor na to?

ALEKSEJEV: Ne bih zeleo da komentarišem neke izjave. Svaki izbor naših srpskih prijatelja biće prihvatljiv za Rusiju.
XS
SM
MD
LG