Dostupni linkovi

STOKHOLM


Iranski ministar inostranih poslova Manušejr Motaki izrazio je sinoć spremnost svoje zemlje da razgovara s novoizabranim francuskim predsjednikom Nikolasom Sarkozijem (Nicolas Sarcozy), koji se zalagao za međunarodne sankcije Teheranu. "Poštujemo izbornu volju bilo kog naroda da bira svog predsjednika, uključujući i Francuze. ", rekao je on novinarima u Stokholmu, gdje boravi u posjeti.
Tokom izborne kampanje, Sarkozi je izjavljivao da Iran predstavlja "najznačajniji međunarodni problem" i zalagao se za uvođenje sankcija zbog iranskog odbijanja da obustavi obogaćivanje urana.

ANKARA
Turski poslanici usvojili su amandman na ustav kojim se najavljuje mogućnost da predsjednika države ubuduće biraju građani direktno na općim izborima, a ne parlament kao do sada.
Riječ je o jednom od više ustavnih amandmana u okviru šire ustavne reforme koju su predložili poslanici vladajuće Partije pravde i razvoja, s ciljem da se riješi politička kriza izazvana teškoćama s izborom šefa države u parlamentu.
  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    Radila na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe RSE. Obrađuje političke i ekonomske teme. Uređuje radijske emisije, kao i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG