Dostupni linkovi

Kafanska svadja u Skupštini Srbije


Na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije deo poslanika govorio je na način koji je primeren kafanskoj svadji najnižeg nivoa. Poslanici su se "častili" pretnjama i uvredama I oni koji su do juče pregovarali o formiranju zajedničke vlade čija je okosnica trebalo da bude Tadićeva DS i Koštuničina DSS. Pošto pregovori nisu uspeli, DSS je objavila da podržava Šešeljeve radikale odnosno njihovog kandidata Tomilsava Nikolića za predsednika Parlamenta.
Evo kako se Tomislav Nikolić, kandidat za predsednika Parlamenta, u ponedeljak uveče obratio svom poslaničkom kolegi iz DS Dušanu Petroviću: "Vi uzimate u usta SRS, umesto toga uzmite žvaku, uzmite nešto, gospodine Petroviću, što može da vam pričini zadovoljstvo. “
Teško je poverovati da je i ovo insert iz skupštinske debate:
“…Ovo je kao kad ugasite svetlo a dete kaže - nije me strah, nije me strah…. Naslušao sam se ja tih autosugestija – ‘ima da ih bijemo bre, ima da ih zgazimo bre’ pa kad prođu izbori a vi se smanjite k’o miševi."
Slobodan Gavrilović u ime DS-a uzvraća:

“... A pošto se sada Srbija malo oporavila, vi biste ponovo hteli da dođete na vlast, pa da opet malo drpate tih novaca koji su se skupili u medjuvremenu.... Sram vas bilo!"
Dijalog Slobodana Aligrudića iz Koštuničine Demokratske stranke Srbije i Dragana Šutanovća iz Tadićeve DS, dve stranke koje su do danas pregovarale o koalicionom partnerstvu u novoj Vladi Srbije:

Slobodan Aligrudić:
"Gospodine Šutanovac, to što ste vi izgovorili - nikakve veze, gospodine dragi, s politikom, a na žalost ni s mozgom nema. ."
Dragan Šutanovac:
"Gospodine Aligrudiću, kada sledeći put budete rekli da ja nemam veze s mozgom, molim Vas, skinite hulahopke pre toga pa se spremite da Vam uši izvučem kako zaslužujete."
Sledeći duel bi se mogao nazvati “knjigom na knjigu na radikalski način”. Dušan Petrović iz DS ovim rečima je uveo “knjigu” u raspravu :
"Doktor Vojislav Šešelj je napisao jednu knjigu koja je prilično velika i debela. Ta knjiga se zove "Politički ortakluk kurve - izvinjavam se što moram da pročitam - del Ponte - i zamislite, molim vas - kurve del Koštunice."
Radikal Tomislav Nikolić kandidat za predsednika Skupštine uz podršku Koštuničinog DSS-a ovako je odgovorio:

"Gospodine Petroviću, dopunite svoje znanje, još jednom knjigom dr. Vojislava Šešelja koju ću Vam pokloniti "Ubistvo mafijaškog premijera Zorana Đinđića".
Mlađen Dinkić iz G17 plus i Aleksandar Vučić iz Srpske radikalne stranke (koji se ubedljivo najčešće javljao za repliku) u jednom trenutku izgledalo je da se neće mimoići ispred govornice već da će se sudariti. Ipak, sve se završilo na verbalnom duelu:

Aleksandar Vučić:
"Ne stavljaj čarapu na glavu, ne kradi, ne otimaj i ne pljačkaj Srbiju! E to si radio, e više nećeš moći!"
Mladjen Dinkić:
" Hajde da odustanemo od imuniteta i vi i ja i da pred sudom to rešimo. I dosta više da me nazivate lopovom jer ste lažov neviđene vrste"

Aleksandar Vučić:
"Najgora lopuža koju je Srbija u savremenoj istoriji imala. Kažu da ste teški 50 miliona eura. Kaže - nije nište ukrao. Evo Batić neka kaže, koliko miliona je, Batiću, ukrao?"
Aleksandar Vučić se I nastavku svoje “replike” obratio poslanicima iz DS:
"Ej bre lopovi jedni, vi imate ovde jednog koji ima 11 miliona eura. Sram vas bilo da vi nekome govorite : 'Sram vas bilo!’ 11 miliona eura ima na računu.."
To nije sve od funkcionera Radikalne stranke, ovo je čini se ipak bio vrhunac:
"Sram da vas bude! Obradovaćete se - izneću neke nove argumente, obradovaćete se, verujte mi. Dakle, dame i gospodo, narodni poslanici, slatko me je nasmejao gospodin Gavrilović ( Slobodan Gavrilović, DS), ne znam da li on ima problem sa stolicom ili šta je, ali malo zakolačite oči unazad. Kao da svi danas u DS imaju tvrdu stolicu.
XS
SM
MD
LG