Dostupni linkovi

Pretres kuće Karadžićevog jataka


U saopštenju EUFOR-a se navodi da je tokom pretresa zaplijenjen određeni materijal radi dalje analize i istrage čiji je cilj "otkrivanje dodatnih informacija o prebivalištu bivšeg lidera Republike Srpske Radovana Karadžića".

Pretres je izvršila EUFOR-ova Integrisana policijska jedinica, sa sjedištem u Sarajevu, zajedno sa pripadnicima SIPA-e,
Portparol SIPA-e, Državne agnecije za istrage i zaštitu, Željka Kujundžija:

„Pripadnici SIPA-e su davali asistenciju pripadnicima NATO-a, koji su pretresli jedan objekat. Znam da je akcija izvedena zbog presijecanja podrške osobama optuženim za ratne zločine.“

U saopštenju EUFOR-a podsjeća se da se ovakve operacije izvode u skladu sa odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma, radi podrške Haškom tribunalu.

"Cilj prestresa nije samo dolaženje do informacija radi pomoći haškim istražiteljima nego i da bi se održao pritisak na osobe optužene za ratne zločine i njihove mreže", dodaje se u saopštenju.

U Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, kome pripada policijska stanica u Rudom, kažu da u ovoj akciji nisu učestvovali pripadnici lokalne policije. Portparol Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Danka Tešić:

„Jutros oko 4 h pripadnici EUFOR-a i pripadnici SIPA-e izvršili su pretres porodične kuće, vlasništvo Vojislava Topalovića u Rudom, inače bivšeg ministra za vjerska pitanja u Vladi RS. Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo nije obavješteno o ovoj akciji, međutim, nakon izvršenog pretresa pripadnici SIPA-e, jutros oko 6 h obavijestili su policijsku stanicu Rudo da je potrebno da policija izađe na lice mjesta kako bi im predali pronađeno vatreno oružje. Riječ je o dva pištolja za koja nije posjedovana odgovarajuća dokumentacija, dok je za jedan pištolj marke Crvena zastava, sa dva okvira i 16 metaka, Topalović posjedovao odgovarajuću dokumentaciju. Po našim saznanjima pripadnici, EUFOR-a i SIPA-e iz porodične kuće Topalovića oduzeli su jedan kompjuter sa kompjuterskom dokumentacijom, kao i sve mobilne telefone od ukućana.“

EUFOR je ponovo apelovao da svako ko posjeduje informacije o prebivalištu Karadžića i ostalih haških optuženika, obavijesti o tome lokalne vlasti što je prije moguće i podsjetio da za ovakve informacije slijedi nagrada.
XS
SM
MD
LG