Dostupni linkovi

Uniforme skrivaju saučesnike zločina


Istraživanje zločina koji su se desili u Srebrenici u julu 1995. godine tokom ofanzive srpskih snaga na tu zaštićenu enklavu UN-a, kada je ubijeno, prema zvaničnim podacima, oko 8000 Bošnjaka, tek u posljednje vrijeme poprima ozbiljnije dimenzije u Bosni i Hercegovini.

Iako je Komisije Vlade Republike Srpske za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine svoj rad završila još u oktobru 2004. godine i Tužilaštvu BiH dostavila spisak sa više od 17 hiljada imena ljudi koji su na bilo koji način bili umješani, do sada je urađeno vrlo malo.

Pripadnici SIPA, državne Agencije za istrage i zaštitu, do sada su postupajući po naredbama Tužilaštva BiH u slučaju Srebrenica uhapsili sedamnaest osoba, izvršili petnaest pretresa i uzeli više od 1000 izjava.

SIPA je 6. aprila ove godine imenovala i specijalni Tim-6 koji će se isključivo baviti istraživanjima genocida u Srebrenici. Ovaj tim već se nalazi na terenu i u njemu su, kažu, najiskusniji istražitelji koji će biti na raspolaganju Tužiocu koji se bavi ovim predmetom. Portparol SIPA-e Željka Kujundžija:

„Vršilac dužnosti direktora SIPA-e Sead Lisak je potvrdio da je formiran Tim 6 čiji je zadatak da radi na prikupljanju dokaza, uz koordinaciju tužilaštva, odnosno tužilaca i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.“

Kako saznajemo, prioritet u radu istražitelja, koji su smješteni u Srebrenici, biće istraživanje 810 lica koji su zaposleni u sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini, a koji se navode u izvještaju Komisije za Srebrenicu.
Na ovom spisku je i oko 500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Ove sedmice i direktor Policije Republike Srpske, Uroš Pena, uputio je zahtjev Tužilaštvu Bosne i Hercegovine da mu dostavi podatke o tome da li se protiv pripadnika MUP-a Republike Srpske vode istrage o umješanosti u genocid na području Srebrenice:

„Za sve one za koje se dokaže da su na bilo koji način bili umiješani u zločine, odnosno u krivična djela koja su se dogodila u julu 95' godine, njima će zasigurno prestati radni odnos i biće procesuirani u skladu sa nalozima tužilaštva.“

Ovaj zahtjev je stigao, potvrdio nam je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić:

„Dakle, možemo potvrditi da je Tužiteljstvo BiH zaprimilo dopis od gospodina Uroša Pene, direktora policije MUP-a RS. Taj dopis je zaveden i proslijeđen na rad nadležnom tužitelju.“

Prema pisanju pojedinih medija iz Sarajeva, Pena je bio prisiljen da povuče ovaj potez pod pritiskom Međunarodne zajednice, posebno Prvog zamjenika Visokog predstavnika Rafija Gregorijana. Prema ovim navodima, Prvi zamjenik Visokog predstavnika zatražio je od vlasti Republike Srpske da policajce koji se nalaze na spisku za Srebrenicu uklone iz aktivne službe dok se ne dokaže da nisu krivi za učešće u genocidu.

Direktor Pena ovakve tvrdnje odbacuje kao neosnovane:

„Apsolutno je to na mom fonu, na fonu Ministarstva unutrašnjih poslova. Znači, ja apsolutno, vjerujte mi, nisam ni sa kim iz Međunarodne zajednice ni razgovarao na ovu temu. Gospodina Gregorijana nikada nisam sreo.“

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi suprotno:

„Na nas vrše pritisak u Republici Srpskoj kao da odjednom mi sad trebamo po tom nekom spisku da eliminišemo sve te ljude. Mi to nećemo uraditi zato što nemamo zakonsko pravo da to uradimo. Iskustvo su nam ova certifikacija policajaca i vidite šta se sada dešava, čak su Ujedinjene nacije prihvatile da su pogriješile. Mi smatramo da Tužilaštvo treba da potvrdi ko ima krivicu, naravno, osnovni princip je da niko nije kriv dok se to na sudu ne utvrdi. Kada se utvrdi sudskom presudom da je neko odgovoran za to, biće udaljen s posla. Prije toga apsolutno nikakav politički pritisak ne dolazi u obzir.“

Da će se pitanje Srebrenice i traženja odgovornosti onih koji su počinili najveći zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata još više aktuelizirati potvrđuje i najava pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Danijela Frida (Daniel Fried) da će SAD pojačati angažman u Bosni i Hercegovini posebno kada su u pitanju Srebrenica, reforma policije i ustavne promjene.
XS
SM
MD
LG