Dostupni linkovi

Od medija se traži da promovišu promene


Predsednik Asocijacije profesionalnih novinara Kosova Gazmend Sulja je u raspravi o slobodi medija koja je održana u četvrtak kazao kako sloboda medija nije na zavidnom nivou, što potvrdjuje i ova činjenica.
«Samo tokom poslednja četiri meseca bilo je 13 slučlajeva gaženja prava novinara. To je indikator koji pokazuje na kom je nivou sloboda štampe na Kosovu i koliko se poštuju prava novinara».
Inače u izveštaju Freedom House o slobodi štampe u svetu se kaže da mediji na Kosovu svoj posao izvršavaju u teškim uslovima zbog suočavanja sa politčkim pritiscima i teškoćama.
O tome prema ovoj organizaciji govori i sadržaj zakona o javnom servisu RTK-u, kojim se budžet ove kuće stavlja pod direktnu kontrolu Ministarstva financija.
Sa druge strane premijer Kosova je učestvujući na okruglom stolu o slobodi medija kazao kako mediji nisu izloženi nikakvom pritisku od strane vlade:
«Mislim da je Kosovo bez diskusije jedina ili retka zemlja u regionu gde su mediji u celini nezavisni od vlade».

Medjutim Gazmend Sylja kaže da su mediji ipak izloženi indirektnim pritiscima od strane vlade i ministarstava.

“Ja ne verujem da su svi ministri vlade Kosova onakvi kakvim ih opisuje premijer Čeku. Ima slučajeva kada novinari pišu šta se dogadja i kada ima pritisaka od strane odredjenih ministara. Zar nije pritisak ako odredjeni ministar kaze odredjenoj novini - nemoj o tome da pišeš? Zar nije pritisak kada jedan ministar blokira objavljivanje tendera u odredjenim novinama, to se drugačije ne može shvatitit», kaze Sylja.

I dok novinari ocenjuju da je pregovaračka ekipa bila nedovoljno transparentna tokom pregovaračkog procesa o statusu Kosova, premijer Čeku ističe kako je bilo dvoumljenja da li da se tokom ovog procesa objavljuju dokumenta, zbog, kako je rekao, osetljivosti situacije:
«Objavljivanje dokumenata moglo je da pogorša našu pregovaračku poziciju, jer kada bi prethodno znali naše pozicije druga strana vrlo brzo bi se tome prilagodjavala i zahtevali bi više od onoga što smo mi u našim dokumentima imali, bili bi komotniji u odnosu na nas».

Predstavnik Agencije UN na Kosovu Rupert Fuderich je zatražio da mediji budu promotori promena.
«Svetski dan stampe treba da podseti vladine, medjuvladine i nevladina organizacije kao i civilno društvo na suštinsku ulogu koju ima slobodno novinarstvo u jačanju demokratije i podsticaj razvoja», rekao je on ističući da se na ovaj dan treba podsetiti da mediji ne samo da informišu o promenama, već su sami nosioci tih promena.
Kako je ocenjeno od strane Freedom House, mediji na Kosovu zbog nedostatka financijskih sredstava teško da mogu da sačuvaju nezavisnost uredjivačke politike u odnosu na vladu i interesne grupe.
Prema ovim procenama u boljoj su situaciji mediji koji dobijaju pomoć iz inostranstva.
XS
SM
MD
LG