Dostupni linkovi

Neće trebati jednostrane odluke


«U Skupštini Kosova kao i u drugim institucijama verujemo i očekujemo da će se usvojit rezolucija Saveta bezbednosti koja će omogućiti nezavisnost Kosova», kaže Durmishi ističući da je na Kosovu učinjen ogroman posao na ispunjavanju standarda i da je ponudjen maksimum kompromisa koji je, kako se mnogo puta govorilo, bio bolan.

Istovremeno, prema njegovim rečima nisu nedostajale i pozitivne ocene od strane medjunarodne zajednice, tako da ima mnogo razloga da se očekuje nagrada za taj doprinos.

On ističe kako očekuje da će na donošenje rezolucije uticati i prošlonedeljna poseta delegacije Saveta bezbednosti UN.

«Na osnovu izjava članova Saveta bezbednosti UN u Prištini verujemo da će i oni potvrditi napredak koji je postignut na Kosovu i da će to biti deo nove rezolucije».

I politički savetnik premijera Kosova Arben Qirezi ističe da u vladi Kosova očekuju da će se proces završiti u Savetu bezbednosti UN.

«Proces se sada nastavlja u sedištu svetske organizacije i u konsultacijama izmedju zemalja članica Kontakt grupe i mi verujemo da će Savetu bezbednosti biti predata rezolucija i podrška planu Ahtisarija, jer je to jedini i najbolji plan za rešenje statusa Kosova na osnovu volje većinskog stanovništva Kosova».

Qirezi ističe kako će vlada Kosova nastaviti saradnju sa medjunarodnom zajednicom.

«Vlada Kosva će nastaviti saradnju i biti na istoj liniji sa stavovima naših medjunarodnih partnera koji su u Savetu bezbednsoti i u Kontakt grupi i svoje će delovanje koordinisati sa njima», kaze Qirezi ističući da plan Ahtisarija ima široku podršku kako SAD takodje i EU.

Član Predsedništva opozicione Demokratske partije Kosova Fehmi Mujota ističe kako veruju da neće biti potrebe za jednostranim odlukama.

«Verujemo da neće biti potrebe za jednostranim odlukama, dok će DPK ponašati u skladu sa stavovima i potezima koje budu preduzele SAD i EU», kaze Mujota ističući da su iako opozicija dali značajan doprinos procesu utvrdjivanja statusa kako kroz delovanje u pregovaračkoj grupi takodje i u Skupštini Kosova.
On kaže kako očekuju da će se status Kosova utvrditi rezolucijom Saveta bezbendosti.
XS
SM
MD
LG