Dostupni linkovi

Moguć dogovor o reformi policije


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Švarc Šiling izjavio je danas u Banjaluci da put Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji ne koči više toliko saradnja sa Haškim tribunalom koliko neprovođenje odgovorajućih reformi, prije svega reforme policije, visokog obrazovnja i Ustava:

"Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je jasno rekao da po ovom pitanju daje sve od sebe kako bi se unaprijedila saradnja sa Haškim tribunalom, a to mi je priznala i glavna tužiteljica Haškog tribunala Karla del Ponte tokom našeg zadnjeg razgovora. Više odgovornosti je sada na Srbiji i ona bi trebala više da poduzme da se uhvate optuženi za ratne zločine koji se nalaze u ovom regionu."

Švarc Šiling je izrazio nadu da će ubuduće u Bosni i Hercegovini stvari ići u dobrom pravcu, ka funkcionalnom ustavu, ka reformama neophodnim za evropske integracije, kako bi buduće generacije postale punopravne narodima u Evropskoj uniji.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik nakon današnjih razgovora izjavio je da su Republika Srpska, Vlada i njegova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata, spremni da rade na rješavanju ustavnih reformi:

«Postavlja se pitanje već postojećeg paketa koji je u aprilu prošle godine doživio neuspjeh. Ja samo želim da kažem da je naš plan nepromijenjen. Ukoliko se obezbjedi većina za nepromjenjen tekst amandmana, da smo mi spremni u tome da učestvujemo i na pozitivan način damo svoju podršku.»

Mislim da postoje mogućnosti da se postigne dobar sporazum i o reformi policije i trebalo bi uložiti sve napore kako bi do tog sporazuma došlo do kraja ove godine, naglasio je Dodik.

Nezaobilazna tema razgovora bila je i Srebrenica. Premijer Dodik zahvalio se ambasadoru Šilingu i OHR-u na razumijevanju kada je riječ o ustavnoj poziciji Srebrenice u Republici Srpskoj te dodao:

«Ja samo želim da kažem da sam spreman da kao predsjednik Vlade, zajedno sa OHR-om, Vladom Federacije, svima koji rade na tim pitanjima i žele da pomognu Srebrenici, da zajedno radimo i da u tom pogledu postignemo efekte bolje nego što smo imali u prošlosti.»

Premijer Republike Srpske najavio je da će se na sutrašnjem sastanku predstavnika lokalne zajednice i porodica žrtava Bošnjaka u Bratuncu postići konačan dogovor oko ukopa stradalih u ovom gradu:

«Ja mislim da je sve spremno za dogovor o tome da se pokop izvrši 12. maja i da tu nema nikakvih problema. To je lokacija koja je u blizini sada postojećeg groblja u Bratuncu.»
XS
SM
MD
LG