Dostupni linkovi

Rizici istraživačkog novinarstva


JOVANOVIĆ: Pošto je u pitanju bomba, diverzija bi i moglo da ima opravdanje, ali ovo je neka vrsta gorkog komentara. Već je treća sedmica otkada je na kolegu Anastasijevića i njegovu porodicu izvršen pokušaj ubistva. U pitanju je klasičan pokušaj ubistva. Sreća u nesreći je da niko nije nastradao, ni njegova kćerkica, ni supruga, ni on. Pošto se to dogodilo u noći između petka i subote, pa nije bilo mnogo događaja, to je imalo veliku medijsku pažnju. I sam kolega Anastasijević, sve kolege iz Vremena i NUNS-a, koji su se odmah uključili u akciju, su bili zadovoljni javnim nastupom i ponašanjem policije. Kako je vreme odmicalo, ispostavilo se da ono što se servira javnosti, što se servira kolegama i ono što se radi su zapravo dve stvari. Šef beogradske policije, Milorad Veljović, i njegov zamenik su sutradan rekli da je reč o pokušaju ubistva i da je to delo terorističkog akta, političkog terorizma. U isto vreme, dok su oni javnosti i Udruženju i novinarima to govorili, policija je vodila samostalnu istragu. Baš to 5. odelenje nije zaduženo za pokušaj ubistva, nego je to Okružno tužilaštvo. Prvih nekoliko dana je bilo samo nekoliko neproverenih informacija. Zahvaljujući mladoj kolegici, Jasmini Čolak iz moje redakcije, koja prati taj slučaj, uspeli smo da saznamo da postoji potpuno neverovatna stvar sa uzorkom i pričom o DNK. U razgovoru sa tužiocem, Gordanom Čolić, uspeli smo da raspetljamo o čemu se radi. Tek u petak, što se poklopilo sa posetom delegacije NUNS-a predsedniku Srbije, koji je u više navrata izrazio interesovanje, i želju da pomogne da se ovaj slučaj rasvetli. Dogodilo se da je istog dana slučaj predat Okružnom tužilaštvu. Sada je ipak u pitanju pokušaj ubistva.

RSE: Šta vi očekujete?

JOVANOVIĆ: Mislim da bi se stvar potpuno razvodnila da nije bilo tog posrednog saznanja do kojeg smo došli, ali ovoga puta su novinari sami došli do tog posebnog saznanja. Kako vreme odmiče sve teže je naći odgovore. To stvarno može da bude delo nekog ludaka. Može biti i stvar neke vrste sumanuto organizovane zavere, obzirom na to da je Dejan vrlo posvećen i vrlo stručan u temama kojima se bavi. To su pre svega istraživanja ratnih zločina i organizovanog kriminala uz ratne zločine. To su te dve stvari koje nova Srbija ne oprašta nikome.

RSE: Bili ste u delegaciji NUNS-a kod predsednika Srbije. Kojim povodom ste išli u tu posetu?

JOVANOVIĆ: Nama su iz najviše vlasti, tu mislim i na vladu Srbije, ali pre svega na Predsedništvo, stigli signali da bi bilo pametno da Nezavisno udruženje novinara Srbije odredi delegaciju koja će u neposrednom razgovoru izvestiti predsednika i premijera, pre svega o slučaju Dejana Anastasijevića i o onome šta mi očekujemo, ali i o ostalim slučajevima napada na novinare. Tri dana pred Međunarodni dan slobode medija i samo u poslednjih nekoliko sedmica je registrovano osam napada na novinare. Napadi na novinare su se dogodili tokom obavljanja njihovog posla. Poslednji slučajevi koji su uzbudili javnost su napadi na kolegu Šaponjića i Cvetkovića u Novom Pazaru. Uz sve moguće primedbe da sahrana može biti privatna stvar, mada je nekada u pitanju osoba koja je određena kao terorista, policija je morala da radi svoj posao i da obezbeđuje događaj visokog rizika. Kolegi Šaponjiću, koji izveštava za Glas javnosti, je razbijena kamera i dobio je šamar. Kolega Šaponjić je sam po sebi profesionalac i u tom trenutku je samo obavljao svoj posao. Kolega Cvetković, koji radi za Večernje novosti, jedan je od najuglednijih fotoreportera u Srbiji. On se pametno sklonio na vreme. Glupo je da čovek mora da se sklanja dok obavlja svoj posao da ne bi dobio batine.
XS
SM
MD
LG