Dostupni linkovi

Hrvatski zatvori prenapučeni


Ankica BARBIR - MLADINOVIC

U 14 hrvatskih zatvora i sedam kaznionica, kaznu izdržava blizu 4000 zatvorenika, a zatvorski prostori su prekapacitirani, a u nekima, kao Lepoglavi i Glini, čak i 141 posto, te zatvorenici žive u neljudskim uvjetima - upozorava savjetnica pučkog pravobranitelja, Ira Bedrać:

"Tijekom pregleda zatvora u Osijeku, u sobi koja je površine 38 metara kvadratnih je bilo smješteno 23 osobe. Uzima li se zakonski minimum u obzir, za taj broj ljudi prostorija bi trebala biti 92, a ne 38 metara kvadratnih. U zatvoru u Varaždinu smo naišli na pritvorenika koji nije imao svoj ležaj, već madrac na podu."

Najavila je da će za nekoliko dana hrvatske zatvore ponovo obići i članovi europskog Odbora za sprječavanje torture i neljudskog postupanja prema zatvorenicima, koji su već jedanput upozorili na probleme goleme prenapučenosti u hrvatskim zatvorima:

"Ako govorimo o neprekidnom nedostatku privatnosti, onda možemo istaknuti zatvor u Sisku, u kojem je, tijekom 2005. godine, u prostoriji u kojoj je bilo smješteno deset zatvorenika, sanitarni čvor bio odvojen nekim najlonskim zastorom u visini od 180 centimetara."

Doktor Esta Sušić govori i o nedovoljnom smještajnom prostoru u zatvorskoj bolnici:

"U zatvorskoj bolnici, kapaciteta nekih 110 kreveta, na današnji dan je 140 zatvorenika, a od toga je gotovo 100 psihijatrijskih bolesnika. To je apsolutno premali prostor za tako veliki broj zatvorenika, pogotovo što se radi o duševno bolesnim ljudima."

Neki su zatvorenici, zbog loših uvjeta u kaznionici Lepoglava, već tužili Republiku Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava i dobili parnicu. S jednim je zatvorenikom sklopljena nagodba i isplaćena odšteta od 12 tisuća eura.

Ravnatelj Centra za ljudska prava, Tin Gazivoda, podsjeća da je Hrvatska pred istim sudom, zbog povrede istog članka, i lani osuđena:

"Odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetima koji se protiv Republike Hrvatske vode, i koji su pokrenuli naši zatvorenici, kao i inspekcijski nalazi evropskog Odbora za sprečavanje torture, sugeriraju im da zakonodavac legitimno može postrožiti represivne mjere, poglavito u slučajevima organiziranog kriminala i terorizma, ali da to ne može činiti na način kojim se poništavaju vrijednosti demokratskog pravnog poretka, kao što je temeljno pravo na slobodu od mučenja ili ponižavajućih postupanja na osobnu čast i dostojanstvo."

Inače, na 100.000 stanovnika, Hrvatska ima 64 zatvorenika, što je puno manje od europskog prosjeka koji iznosi od 109 zatvorenika. No, problemi smještaja su alarmantni i ukoliko se ne poprave, zaključuju stručnjaci, moglo bi doći do prave krize.

Zamjenik predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora, Veljko Miljević, kaže da nemaju informacija o kršenju zatvoreničkih prava na nacionalnoj osnovi:

"Nema toliko tih podataka i mislim da u tom pravcu stanje nije alarmantno iz razloga što oni koji bi bili, stjecajem okolnosti, nasljeđa prošlosti ili nečeg sličnog, izloženi takvom tretmanu, su u pravilu izdvojeni, tako da u tom pravcu, koliko ja znam, nema dramatičnih situacija."

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG