Dostupni linkovi

TALIN /MOSKVA


Jedna osoba je poginula, a oko 60 je povredjeno u noćašnjim neredima u Talinu, koji su izbili zbog odluke estonskih vlasti da izmeste spomenik i grobnice sovjetskih vojnika. Uprskos oštrim protestima Moskve, vlasti Estonije su demontirale spomenik, prenele ga na vojno groblje i počele ekshumaciju posmrtnih ostataka vojnika, što je izazvalo do sada najveće proteste Rusa koji cine trecinu stanovnistva Estonije.
Rusko Ministarstvo inostranih poslova je oštro osudilo odluku Talina, upozoravajući da će se skandal odraziti na odnose Rusije s NATO-om i Evropskom unijom, dok je Gornji dom ruskog Parlamenta predložio prekid diplomatskih odnosa s Estonijom.
Predsednik Parlamentarne skupsstine Saveta Evrope Rene van der Linden danas je ocenio da nije bilo potrebe da estonske vlasti izmeste spomenik i grobove sovjetskih vojnika iz centra Talina.
Van der Linden je izrazio zzaljene zbog te odluke i zabrinutost zbog nereda koji su usledili, navodi se u saopsstenju iz Saveta Evrope.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG