Dostupni linkovi

Obljavljivanje "brijunskog zapisa" (ne)zakonito


Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspravljat će sljedećeg tjedna o tome je li objavljivanjem audio-zapisa brijunskog sastanka hrvatskog vojnog vrha sa predsjednikom Tudjmanom uoči „Oluje“ još jednom svjetlo dana ugledao jedan spis zaštićen oznakom „tajno“. Što ako je prekršen zakon? Predsjednik Odbora, HDZ-ovac Ivan Jarnjak, danas nije želio nagadjati:

„Najprije bumo napravili analizu, onda bumo to raspravili i onda bumo dali nadležnim tijelima da provjere da li je bilo kršenja zakona i od koga.“

Hrvatska televizija i Hrvatski radio objavili su šire izvode audio-zapisa famoznog „brijunskog sastanka“, čiji je prijepis, odnosno transkript dokaz haškom Tužiteljstvu da je „Oluja“ planirana s ciljem da progna srpsko stanovništvo iz tog dijela Hrvatske. Pokojni predsjednik Tudjman o porukama medijskog propagandnog rata kojim će se, paralelno s vojnim operacijama, ubrzati slom srpske paravojske:

„Opće rasulo, pobjeda Hrvatske vojske, uz podršku svijeta i tako dalje. Srbi, vi se već povlačite i tako dalje, mi vas pozivamo da se ne trebate povlačiti, mi vam jačimo i tako dalje. Znači, na taj način im pokazati put, a jamčiti tobože gradjanska prava i tako dalje.“

Protivljenja zbog objavljivanja zapisa

Mnogi se protive objavljivanju ovog audio-zapisa. Umirovljeni general Pavao Miljavac prozvao je Hrvatsku televiziju da za račun Haškog tribunala priprema javnost na teze iz optužnice:

„Moglo bi se zaključiti da haško Tužiteljstvo na neki način priprema javnost u našoj zemlji na to da je tadašnji državni vrh – predsjednik i vojno vodstvo – bio ideološki pripremljen i potkovan da se u ,Oluji' protjera toliko i toliko tisuća Srba. Oni, dakle, povlače tezu da je to bilo organizirano, pripremljeno, da je to zlčinački pothvat, da je zvršen genocid i tako dalje. “

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski odgovara kako se, uostalom, sve o tome već zna, pa je za opću sliku relativno nevažno objavljivanje ovog tonskog zapisa:

„Tu nema nikakvih promjena. Važno je to što će pojedini odvjetnici koristiti tačne citate. Naime, nekim ljudima su se do pripisivale stvari koje su rekli drugi ljudi. Tako da će to biti važno pri obrani kokretnih osoba.“

Odvjetnici optuženih generala odmah su komentirali da je audio-zapis nejednake kvalitete, da u snimci razgovora u dvorani otvorenih prozora u nekom od brijunskih objekata baš u presudnim trenucima nema – primjerice – zrikanja zrikavaca, pa se oni malo kasnije opet čuju, i slično. Ovaj audio zapis još nije uvršten u dokaze haškog Tužiteljstva, nego samo njegov više ili manje vjeran prijepis. Za taj prijepis zagrebačko je Općinsko državno odvjetništvo ustvrdilo da je dijelom izmijenjen, ali na način koji ne dovodi u pitanje njegovu autentičnost. Na takvu formulaciju odmah su stigl komentari kako se ne može biti „dijelom“ trudan. Za očekivati je da Hag ovaj tonski zapis uvrsti u dokaze, a o njegovoj vjerodostojnosti možemo samo ponoviti ono što je komentator splitskog „Feral Tribunea“ Marinko Čulić nedavno za naš radio rekao rekao o autentičnosti transkripata:

„Argument u prilog vjerodostojnosti toga je to što se to što je tamo rečeno poklopilo sa dogadjajima na terenu.“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG