Dostupni linkovi

Čeka se istraga o prijetnjama Zekoviću


Komentarišući prijetnje likvidacijom, koje su mu nedavno upućene preko mobilnog telefona, istraživač za kršenje ljudskih prava Aleksandar Saša Zeković je podgoričkim „Vijestima" kazao da mu je iz policije neformalno dojavljeno da su mu „prijetili njihovi službenici“, ali bez znanja direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Zeković je odbio da saopšti ime osobe koja mu je navodno prijetila, ali je najavio da će to učiniti do sjutra ako policija ne dođe do konkretnih rezultata.

Istovremeno, dnevni list „Republika“ je objavio ime Mirka Banovića, šefa obezbjeđenja Uprave policije, za koga taj list tvrdi da je prvo nezakonito pratio Zekovića, te da mu je zatim uputio prijeteće poruke. Iz Uprave policije su reagovali neuobičajeno brzo i kategorično demantovali te navode. Portparol Uprave policije Tamara Popović:

„Apsolutno su netačni navodi da je policijski službenik Mirko Banović ili bilo koji drugi službenik Uprave policije pratio ili preduzimao bilo kakve službene radnje prema Aleksandru Saši Zekoviću. Ovakva navodna spektakularna otkrića u potpunosti odbacujemo, a njihove inspiratore, autore i namjere ocjenjujemo kao zlonamjerne i tendenciozne. Upravo takva ponašanja štete policijskim aktivnostima koje se preduzimaju na identifikovanju počinilaca aktuelnih događaja. Uprava policije je, kako je već poznato, preduzela konkretne mjere na zaštiti gospodina Zekovića, kao i aktivnosti na identifikovanju lica koja ga uznemiravaju o čemu je gospodin Zeković obaviješten. O tim policijskim mjerama obaviješten je i Savjet za građansku kontrolu rada policije čiji je član i gospodin Zeković, a Uprava policije će sa tim aktivnostima nastaviti.“

U Savjetu za građansku kontrolu policije nijesu željeli da komentarišu medijske natpise i nezvanična saznanja. Član Savjeta Vladimir Čejović u izjavi za Radio Slobodna Evropa podsjeća da je to tijelo policiji dalo rok do sjutra da riješi ovaj slučaj i kaže da do tada ne želi da prejudicira eventualne rezultate istrage:

„Ja nemam informaciju ko je prijetio članu Savjeta za građansku kontrolu rada policije gospodinu Zekoviću i ne bih želio komentarisati šta je objavljeno u našim dnevnim novinama. Savjet za građansku kontrolu rada policije je kao što je javnost i obaviještena zatražila od Uprave policije da ih danas izvijesti o svemu što su preduzeli po pitanju prijave gospodina Zekovića i ja bih ispoštovao taj rok od tri dana koji sjutra ističe, a onda nakon toga Savjet za građansku kontrolu rada policije će se odrediti prema svemu što policija bude uradila, odnosno ne bude uradila.“

Nevladine organizacije traže rješenje slučaja

Sigurno je, međutim, da slučaj Zeković neće tako lako pasti u zaborav kao neke druge policijske istrage. Trideset crnogorskih nevladinih organizacija je, kako u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže Daliborka Uljarević, direktorica Centra za građansko obrazovanje, danas potpisalo peticiju kojom se traži najhitnije rješavanje ovog slučaja:

„Naša koalicija zahtijeva od policije i Tužilaštva da u najkraćem roku istraže ovaj slučaj, o rezultatima obevijeste javnost, posebno imajući u vidu da postoje tonski zapisi i glas čovjeka koji je uputio prijetnje. Jedino efikasnim otkrivanjem izvršilaca policija i Tužilaštvo će pokazati da djeluju zakonito u cilju bezbijednosti građana i ljudskih prava u skladu sa međunarodnim standardima kako je predviđeno i našim zakonom o Krivičom zakonu i Zakonu o policiji i Ustavom.“

Aleksandar Zeković danas nije bio dostupan, a kako nezvanično saznajemo nalazi se van zemlje na poslovnom putu. Podsjetimo, kao istraživač slučajeve kršenja ljudskih prava Zeković se bavio mogućim prekoračenjima ovlašćenja policije u akciji „Orlov let“, u kojoj su uhapšeni građani albanske nacionalnosti osumnjičeni za pripremanje terorističkih akcija u Crnoj Gori. Osim toga, Zeković je pozivao i na političku odgovornost za deportaciju bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore tokom 1992. godine, a razgovarao je i sa Suadom Muratbašićem, koji je medijima svjedočio o političkim zloupotrebama policije.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG