Dostupni linkovi

Od sledeće godine Astra u Zastavi


Zoran Radojević direktor Grupe Zastava vozila, kaže da su time otklonjene sve prepreke za montažu "Opelovog" modela "Astra Classic" u Kragujevcu:

"Radi se o Opelovom modelu koji bi se proizvodio u pogonima Zastave, po sličnom modelu kao što je to napravljeno sa Fiatom. Razgovaramo sa General Motorsom o mogućnosti implementacije proizvodnog programa Opela u Zastavi, kako bi se prilagođavanje tehnologije izvršili 2008. i započelo sa proizvodnjom."

Da li će kragujevačka Astra Classic, ako se sredinom naredne godine pojavi na srpskom tržištu, biti atraktivna domaćim kupcima:

"S obzirom da sam vozač Opelovog vozila sigurno bih bila zainteresovana."

"Bih kad bih mogao."

"Pravo da vam kažem - ne bih. Zastava kao 'Zastava, kvaliteti, sklapanja... pitanje je da li mi to umemo da radimo."

"Da naravno."

"Nešto se i nisu pokazali ali nadam se da bi napokon mogli nešto lepo da naprave."

"Oni verovatno imaju neku kontrolu nad proizvodnjom čim daju tu licencu - mora da imaju kontrolu."

"Kupio bih, zašto da ne?!"

"Ako dobro prave, zašto da ne?"

"Ako to rade Poljaci zašto ne bi mogli i mi?"

"Niža cena nego što je kod nas, jeftinija radna snaga sigurno nego vani."

"Bio bi mi bitan kvalitet a manje cena."

Radojević kaže da su stabilna proizvodnja i rentabilno poslovanje prioritetni ciljevi kragujevačke fabrike, koja zbog zastarelih modela godišnje proizvodi svega 13.000 do 15.000 vozila. Prema njegovim navodima, novi aranžman povećaće zaposlenost radnika i prodaju na domaćem tržištu, što bi trebalo da obezbedi njeno znatno rentabilnije poslovanje:

"Menadžer Zastave radi na tome da Zastava profitabilno proizvodi. Krajnji cilj je da proizvode konkurentna vozila. Vozila koja mi trenutno proizvodimo su znate koje generacije, koliko godina traju, nisu primerena svetskom tržištu."

U Zastavi nisu želeli da govore o detaljima ugovora sa General Motorsom. Prema nezvaničnim informacijama, ugovorom je predviđeno da naredne godine u Kragujevcu bude montirano 3.000 Opelovih vozila, a taj broj bi 2009. godine bio povećan na 5.000. U Zastavi će se najverovatnije proizvoditi modeli sa benzinskim motorima, zapremine 1300 i 1600 kubika, oba sa po 16 ventila i 90, odnosno 100 konjskih snaga.
XS
SM
MD
LG