Dostupni linkovi

Uz vijest o smrti Mstislava Rostropoviča


Kada je Mstislav Rostropovič, jedan od najpoznatijih čelista i dirigenata u svijetu, 1978. godine ostao bez ruskog državljanstva, nije mogao ni sanjati da će domaćin koncerta i gala-večere u čast njegovog 80-tog rođendana biti ruski predsjednik Vladimir Putin osobno. Njegov negativan stav prema sovjetskom režimu, te prijateljstvo s disidentom Aleksandrom Solženjicinom doveli su ga u nemilost zvanične Moskve u ranim sedamdesetim godinama.

Rostropovič se iselio u Sjedinjene države 1974. godine, zajedno sa suprugom – operskom pjevačicom Galinom Višnjevskajom i dvoje djece. Četiri godine kasnije oduzeto mu je sovjetsko državljanstvo. Skoro 20 godina bio je muzički direktor i šef dirigent vašingtonskog nacionalnog simfonijskog orkestra. Svirao je s najvećim muzičarima svog vremena, poput Svjatoslava Richtera i Vladimira Horovica. Razvio je prijateljstvo s kompozitorima kakvi su Sergej Prokofjev, Benjamin Britten ili Dimitrij Šostakovič. Oni su mu čak posvetili i neka svoja djela

Njegov spontani nastup u Berlinu, prilikom pada Zida 1989. godine, prenošen je širom svijeta i donio mu je medjunarodnu slavu. Raspad Sovjetskog saveza označio je novo poglavlje u životu Mstislava Rostropoviča. 1990. godine vraćeno mu je rusko državljanstvo. A godinu dana kasnije u neuspjelom pokušaju puča protiv Mihaila Gorbačova, Rostropovič je s kalašnjikovim u rukama pozdravio masu koja je branila zgradu Vlade:

“22. august 1991. bio je najsretniji dan u mom životu. S obzirom da je bilo puno sretnih dana, onda vam je jasno koliko je to važno za mene.”

Od tog doba Rostropovič je živio na relaciji Rusija, Sjedinjene države i Francuska. U februaru ove godine Putin mu je uručio nacionalno priznanje za doprinos razvoju muzike u svijetu, što je označilo njegovu konačnu rehabilitaciju.

U audio snimku uz ovaj tekst možete poslušati Varijacije na rokoko (Čajkovski).
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG