Dostupni linkovi

Postoji spremnost da se nađe rešenje


Johan Verbeke, vođa misije Saveta bezbednosti UN koja bi, kako je rekao, trebalo iz prve ruke da sakupi informacije sa terena o stanju na Kosovu i stavovima dve strane, izjavio je da je u konstruktivnim razgovorima sa srpskim zvaničnicima Misija upoznata sa predlogom Beograda o nadgledanoj autonomiji za Kosovo:

“Mogu da potvrdim da je premijer Vojislav Koštunica dodatno artikulisao ideje i svoje predloge koji se tiču nadgledane autonomije za Kosovo. On je detaljno elaborirao taj predlog, i mi smo dobili pisani dokument o nadgledanoj autonomiji koji ćemo proučiti i odneti u Njujork na dalje razmatranje. “

Verbeke je rekao da Misija samo prikuplja informacije, ali da ne odlučuje o budućem statusu Kosova:

“Ahtisarijev predlog je upravo to - predlog koji je kao takav predat Savetu bezbednosti na razmatranje. Savet bezbednosti proučava i taj predlog i sve izveštaje, i to je jedan od razloga što je Misija poslata pre razmatranja predloga. Mi smo došli da prikupimo podatke, ali nismo ovde radi donošenja odluke. To će kasnije biti učinjeno u Njujorku, a ja ne mogu da prejudiciram kakva će odluka biti.

Johan Verbeke saopštio je da zbog nedostatka vremena i logističkih problema Misija Saveta bezbednosti neće posetiti administrativnu granicu, gde je organizovan skup raseljenih Srba sa Kosova:

“Svesni smo da je pitanje srpskih izbeglica važno, ali morate da razumete logističke probleme koje bi izazvao odlazak na administrativnu granicu. Ovo je kratka misija, koju smo inače pre samog dolaska proširili, i inače ju je trebalo smestiti u postojeći program Saveta bezbednosti. Zbog nedostatka vremena i ostalog što sam naveo, nismo u mogućnosti da posetimo administrativnu granicu.”

Nakon boravka u Prištini i na Kosovu, Misija Saveta bezbednosti u subotu putuje u Njujork preko Beča, gde će imati sastanak sa izaslanikom UN-a Marti Ahtisarijem.
XS
SM
MD
LG