Dostupni linkovi

Čeka se ukidanje takse


Nakon odluke Konkurencijskog saveta BiH i Regulatorne agencije za telekomunikacije BiH, koje su utvrdile da ne postoje prepreke u prodaji Telekoma Republike Srpske Telekomu Srbije, otklononjene su i poslednje prepreke da se postupak prodaje okonča. Medjutim Telekom Srbija još uvek nije ušao u vlasništvo 65 odsto kapitala Telekoma Srpske.

Ugovor o prodaji 65 odsto državnog kapitala Telekoma Srpske Telekomu Srbije, po ceni od 646 miliona eura, potpisan je u Banjaluci 19. januara ove godine. Dugo se spekulisalo zbog čega Telekom Srbija ni nakon 4 meseca od potpisivanja ugovora o kupovini Telekoma Srpske nije ušao u vlasništvo 65 odsto kapitala ove kompanije. Zbog čega je to tako objašnjava u izjavi za nas program Igor Jecl jedan od komercijalnih direktora u Telekomu Srbija:

"Za Telekom nije ništa sporno, dobili smo sve potrebne dozvole ali se čeka da se promeni zakon, u vezi te takse za posedovanje mobilnih telefona, da se ukine ta taksa. I onda tog momenta počinje da teče rok od 30 dana za uplatu ovih sredstava. Pretpostavljam da će se sve to desiti u narednih mesec dana i da ćemo, negde u junu ući unutra."

Novi vlasnik ugovorom se obavezao da će zadržati delatnost najmanje pet godina, trajno zadržati sedište preduzeća u Banjaluci i da će u prvoj godini investirati najmanje 50 miliona eura. Iz srpske vlade nazvali su ovu kupovinu istorijski najvećom investicijom. Drugi je pak smatraju političkom odlukom. Ministar za privredu i privatizaciju Predrag Bubalo kaže:

"Da li je vama normalno to što je Telekom Srbija kupio Telekom Srpske za 600 miliona eura i što je odmah za taj iznos uzeo od City group kredit? Hajde mi samo recite kako smo bili svi srećni i blagonakloni za širenje našeg kapitala i našeg ekonomskog uticaja na region?"

Ekonomisti su upozoravali da obezbedjivanja bankarske garancije, za kompaniju plaćenu 40% skuplje odnosno 179 miliona eura više od drugoplasiranog Telekoma Austrija jedan je od razloga, za kašnjenje u obezbedjivanja sredstava. Takodje su upozoravali da bi za povrat uloženog novca bilo potrebno i nekoliko decenija. Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačevič objašnjava:

"Telekom Srbija mora da se zaduži da bi otkupio što nije zdrav posao jer kada uzimate dug da biste stekli imovinu, od koje ćete imati prinos ili nećete imati, može se dogoditi da je i Srbija videla da je previše 'dala'. Kad kažem 'dala' ne mislim samo novce nego generalno. Drugo, od samog početka kada sam ja malo analizirao bilans izgledalo mi je to po onoj narodnoj 'mnogo je mačku teleća glava'.

Iz Telekoma Srbije ne kriju nameru da kompanija želi da postane regionalni lider koji bi pored domaćeg tržišta od sedam miliona imao potencijalno još četri miliona korisnika. Igor Jecl komercijalni direktor Telekoma Srbija, je uveren kako je bankarska podrška američke City banke potvrda snage te kompanije u regionalnom smislu:

"Potpisan je jedan izuzetno značajan sporazum, takozvani 'sindikovani zajam' sa City bankom, gde je učestvovalo nekoliko desetina evropskih banaka koje investiraju upravo u Srbiju. To je fantastična stvar, to je sve završeno, možemo da isplatimo pare i da uđemo unutra na tržište."

Na drugoj strani Telenorova kupovina srpske kompanije Mobi 63 za 1,5 milijardi eura, najvažnija je privatizaciona transakcija u centralnoj i istočnoj Evropi u 2006. godini, objavila je u četvrtak revizorska kompanija "Prajsvoterhaus Kupers”.
XS
SM
MD
LG