Dostupni linkovi

Poseban status za Srebrenicu bio dogovoren?


Poseban status Srebrenice kroz dugoročne mjere biće definisan u okviru zakona o Srebrenici, zajednička je ocjena jučerašnjeg sastanka predstavnika ovog grada i premijera RS Milorada Dodika, tvrdi za Radio Slobodna Evropa načelnik Abdurahman Malkić. Ovo je bio zajednički dogovoreni zaključak prije izlaska pred novinare, a onda je Dodik promijenio retoriku i pokazao svojstveni radikalizam, tvrdi Malkić:

„Imali smo zajednički dogovoreni predlog, zaključak, da kažemo, kroz dugoročne mjere. U okviru Zakona o Srebrenici treba definisati taj poseban status. On je izašao i čuli ste već kako je rekao da može Abdurahman sanjati i pričati o distriktu Srebrenica i izmještati Srebrenicu na mjesec, na što sam ja, kao svojevrsnu reakciju, rekao da može Dodik pričati kako neće biti distrikt, a ja ću pričati kako će biti. Naravno, na nama je u budućnosti da dogovaramo u kojoj formi poseban status Srebrenica treba da ima.“

Malkić ističe kako ne treba očekivati da će Srebrenica poseban status dobiti u skorije vrijeme ali da će se to u budućnosti svakako desiti. Da li u okviru Republike Srpske ili ne, to će biti riješeno Zakonom o Srebrenici, koji bi bio usvojen na nivou države ili novim paketom pregovora o promjeni Ustava BiH, kaže načelnik Srebrenice.

Podsjećamo: premijer RS najavio je finansijsku pomoć Srebrenici, ali kategorično odbacio bilo kakavu mogućnost da ovaj grad dobije poseban status:

„Srebrenica će trajno ostati u sastavu ustavno-pravnog poretka Republike Srpske. Nije moguć nikakav poseban status niti će se to desiti.“

Poseban status Srebrenice van teritorije RS podržao je i Predstavnički dom Federalnog parlamenta kroz usvojenu rezoluciju, iako trenutno ne postoji politička volja da se pristupi promjeni Ustava, kaže predlagač Rezolucije Nermin Nikšić iz SDP-a:

„Rezolucija je istakla jasno politički stav da mi podržavamo takvo opredjeljenje. Međutim, da se razumijemo: sasvim nam je jasno da se to ne može uraditi preko noći niti će se to desiti preko noći. Sasvim nam je jasno da u ovom trenutku nema potrebne političke volje ni dovoljan ambijent da se može u ovom trenutku pristupiti izmjeni Ustava u tom pravcu. S nešto manje političke volje i nešto lakše je, po nama, ispoštovati zahtjev da se bar donese zakon o Srebrenici, po uzoru, recimo na Zakon o Vukovaru, koji bi potvrdio nekakav poseban status Srebrenice.“

U Stranci demokatske akcije najavljuju kako će istrajati na zahtjevu da se Srebrenici dodijeli poseban status što uključuje i kontakte sa predstavnicima međunarodne zajednice koja, kako ističu u SDA, snosi dio odgovornosti za događaje u ovom gradu.
XS
SM
MD
LG