Dostupni linkovi

Nema sna za crnogorske vatrogasce


Dovoljno je provozati se sjeverom Crne Gore da bi se vidjelo na desetine požara koji povremeno prerastaju u stihije. Narod zna. To najčešće sakupljači šumskih plodova pale šume kako bi u njima nikle pečurke. Za jedno bespravno posječeno drvo može se dobiti koji mjesec zatvora, a za stotine sagorjelih stabala čak i stotine kilograma pečurke. Računica piromana je jasna, isplati se ovo drugo. Bitno je samo ne biti uhvaćen kada se baci šibica u šuškor.
Načelnik Vatrogasne jedinice Bijelo Polje Zorana Puletića pitamo tradicionalnim bijelopoljskim jutarnjim pozdravom jeste li se naspavali:
„Spavanja fali. Danima već, pa i mjesecima samo na terenu. Ja više ne mogu ništa ni da planiram, ni da predvidim. Jednostavno, juče smo čitav dan radili. Sinoć čitavu noć“.

Iz godine u godinu, od proljeća do proljeća na sjeveru Crne Gore ista priča. Vatropalci protiv vatrogasaca, voda protiv vatre, haos protiv reda, a prema našim saznanjima za posljednje tri godine u opštini Bijelo Polje krivično je odgovarao samo jedan čovjek. Evo šta o tome kaze Puletić:

„Kada krenete od Podgorice, već od Manastira Morače kada se penjete gore, vidite da gori sve oko nas. Mi se trudimo da sačuvamo ovo što se može sačuvati. Opet molim, hajde više da to pređe u vapaj, da stvarno naši građani vode računa o tome, jer ukoliko dođe do nekih većih požara teško je kasnije i sa velikim ljudstvom i van Vatrogasne jedinice bilo šta uraditi da se ti požari lokalizuju“.

Malo kome može biti jasno kako je moguće napraviti toliko štete zbog malo lične koristi, pogotovo to ne mogu shvatiti vatrogasci čije je zdravlje povremeno ugroženo požarima na teško pristupačnom terenu.
Načelnik bijelopoljske policije Nikola Medenica vjeruje da se mogu pronaći i kazniti oni koji podmeću požare:

„Činimo sve i činićemo da suzbijemo ovu pojavu. Mogu samo da napomenem da je Područna jedinica Uprave policije Bijelo Polje podnijela šest krivičnih prijava za ovo krivično djelo za ovaj period ove godine. Mogu da kažem da je zakonom zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina za ovo krivično djelo, a to je krivično djelo izazivanja opšte opasnosti. Po Zakonu o šumama zabranjeno je paljenje na razdaljini od pedeset do sto metara u blizini šuma. U Područnoj jedinici Bijelo Polje formirana je i ekipa. Postoji tim inspektora. Ne da apelujem, nego tvrdim da ćemo sve izvršioce ovih djela rigorozno sankcionisati“.

Načelnik bijelopoljskih vatrogasaca Zoran Puletić apeluje na berače pečurki da zbog male lične koristi prestanu praviti veliku štetu:

„U ovom teškom vremenu ljudi se snalaze. Oni uopšte ne razmišljaju o posljedicama. Zaraditi na pečurkama nešto malo para je toliko minorno u odnosu na ono šta mi zatičemo na terenu. I stvarno bi bila šteta da i građani i turisti kada dođu vide ono žutilo po tim brdima, a mi se ponosimo ljepotom tih borova i četinara“.
XS
SM
MD
LG