Dostupni linkovi

Summit o vojnim misijama


Dvodnevni summit šefova diplomacija država članica Sjeveroatlatnskog saveza ima za cilj potvrditi odanost NATO-a potpunoj provedbi mirovne misije u Afganistanu, kaže Martin Erdmann, pomoćnik glavnog tajnika za politička i sigurnosna pitanja:

"Afganistan i dalje ostaje prvi prioritet NATO-a. Izaslanstvo Sjevernoatlantskog vijeća prošle je sedmice boravilo u trodnevnom posjetu toj zemlji, a ministri će sutra analizirati do sada postignut napredak i pretpostavke koje treba ostvariti kako bi se učvrstila dosadašnja postignuća u Afganistanu."

Strategija NATO-a u toj zemlji temelji se na dva ključna elementa. Prvi je kontinuirana obuka afganistanskih oružanih snaga, a drugi pretpostavlja jačanje partnerskih odnosa s afganistanskim susjedima, prije svih s Pakistanom.

"Pakistan je, očito, ključni faktor u regiji i zato vjerujem da će na ovom skupu ministri pokušati dodatno ohrabriti tu zemlju da preuzme još veću ulogu u procesu stabilizacije i obnove Afganistana," kaže Erdmann.

Dužnosnici u Bruxellesu primjećuju kako je sve manje zahtjeva za slanjem dodatnih NATO snaga u u Afganistan što, po njima, potvrđuje ocjenu da je vojna misija u toj zemlji uspješna.

Jačanje raketne obrane bit će također jedna od važnijih tema predstojećeg NATO-summita u Oslu, jer većina članica Saveza dijeli uvjerenje da je raketna prijetnja iz Irana vrlo realna, te podržava namjeru Sjedinjenih Država da u zemljama članicama, Poljskoj i Českoj, izgradi ključne instalacije novog kontinentalnog raketnog štita. No, o nekima od pitanja koje otvara njegovo najavljeno postavljanje, među svim članicama NATO-a još uvijek nema potpunog suglasja, kaže Martin Erdmann, pomoćnik glavnog tajnika za politička i sigurnosna pitanja:

"Ne bih išao tako daleko da bih sa sigurnošću mogao reći da o svemu u vezi s američkim raketnim štitom postoji potupna suglasnost. Mislim da je bolje reći kako su razgovori o tom pitanju tek počeli prošle sedmice na nivou političkih direktora ministarstava vanjskih poslova i kako će sutra biti prva prilika da se o tome porazgovara na višoj razini, među ministrima vanjskih poslova".

NATO je prošle godine pripremio studiju izvodljivosti čiji su zaključci podržali ideju o izgradnji europskog proturaketnog štita. Ministri će o tome razgovarati i na večeri sa šefom ruske diplomacije Sergejem Lavrovom, čija se zemlja oštro portivi ovom planu i smatra ga sigurnosnim izazovom.

Što se tiče Kosova, Martin Erdmann je potvrdio kako će NATO sudjelovati u provedbi odluke koju o budućnosti te pokrajine bude donijelo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.
XS
SM
MD
LG