Dostupni linkovi

ZAGREB


Krunoslav Fehir izjavio je danas, nakon gotovo četvorosatnog saslušanja u svojstvu krunskog svedoka u tzv. slučaju garaža, ubistva sprskih civila u Osijeku 1991. godine, da je ostao kod svog ranijeg iskaza te da će i dalje sarađivati sa tuzilastvom bez obzira na pretnje njemu i njegovoj porodici.
Saslusanju je prisustvovao i osumnjičeni Branimir Glavaš koga je istražni sudija pred kraj udaljio iz sudnice zbog nedoličnog ponašanja. Glavaš je na sud dovezen iz osječkog zatvora gde je se nalazi od 17. aprila, nakon podizanja optužnice protiv njega i još šestoro optuzenih u tzv. slučaju selotejp, odnosno ubistva civila na obali Drave 1991.
Glavaš se tereti u "slučaju garaža" za ubistvo dvoje i zlostavljanje troje srpskih civila u Osijeku 1991. godine.
Fehir je prošle godine priznao da je 1991., kao 16-godišnji pripadnik I. osječke bojne, mučio i zlostavljao dvojicu zarobljenika te pucao u jednoga od njih dok je pokušavao da pobegne iz dvorišta osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu.
Na čelu Sekretarijata tada je bio Glavaš koga je Fehir optužio da je naredio ubistvo drugog zarobljenika Đorđa Petkovića.

SARAJEVO
Bivssi zamenik glavnog tuzzioca Tribunala u Hagu Grejem Bluit (Graham Blevitt) izrazio je bojazan da ratne vodje bosanskih Srba Radovan Karadzzich i Ratko Mladich nikada neche biti uhapsseni i izvedeni pred lice pravde.
On je kazao za sarajevski "Dnevni avaz" da ne zna detalje eventualnih dogovora glavne tuzziteljke Karle del Ponte sa Beogradom o skrivanju tajnih dokumenata u procesu po tuzzbi BiH protiv Srbije i Crne Gore. Medjutim, "znajuchi njen metod rada, ne bi me iznenadilo da je napravila dilove kakve joj sada pripisuju", istakao je Bluit.
On je rekao da je "nakon serije nesporazuma i sukoba" sa Karlom del Ponte 2004. godine napustio Ured tuzzilasstva.
XS
SM
MD
LG