Dostupni linkovi

Uzrok požara još nepoznat


Djeca koja su preživjela požar, u dobi od četiri mjeseca do četiri i po godine, zbog psihološkog oporavka biće poslana u neko odmaralište izvan grada. Brigu o tome preuzeće gradska uprava, kaže gradonačelnica Semiha Borovac:

«Grad Sarajevo će izaći u susret za svaku pomoć koja se u ovom trenutku iskaže. Ono što je sada sigurno, jeste da ćemo mi pomoći da se ova djeca, zajedno sa osobljem izmjeste na nekoliko dana, ili onoliko koliko oni ocijene da je potrebno. Ono što osjećamo potrebnim je i proglašenje dana žalosti u gradu Sarajevu. Smatram da to treba da bude na dan ukopa. Naravno, potrebna je jedna velika aktivnost koja treba da se povede – grad Sarajevo će sve učiniti da animira i privredne subjekte i sve one koji su odgovorni. Oni naravno to i vrše u okviru svojih nadležnosti.»

Dvije bebe spašene iz požara, nakon reanimacije, nalaze se na intenzivnoj njezi Pedijatrijske klinike u Sarajevu, a njihovo stanje i dalje je teško, saopšteno je iz kliničkog centra. Ljekari vjeruju u njihov oporavak. Portparol Kliničkog centra Biljana Jandrić kaže:

«Dvije bebe koje su smještene na intenzivnoj njezi Pedijatrijske klinike su i dalje jako teško, s tim što bih za jednu bebu mogli reći da postoji neznatno poboljšanje.»

Policija i kantonalno tužilaštvo koje vodi istragu o nesreći u Domu za sada ne žele govoriti o uzrocima požara. Rezultati obdukcije i nalazi sudskih vještaka očekuju se tokom ove sedmnice, kaže kantonalni tužilac koji vodi istragu Dubravko Čampara:

«Radi se obdukcija svih pet smrtno stradalih beba, nakon čega ćemo znati definitivno koji je to uzrok smrti, zbog čega su bebe zapravo umrle. U ovim trenucima i Tužilaštvo saslušava i MUP Kantona saslušava sve svjedoke koji su bili tada na licu mjesta, sve odgovorne osobe iz Doma Bjelave ćemo saslušati u narednom periodu. Čekamo isto tako nalaz vještaka za protivpožarnu zaštitu koji će nam biti dostavljen ove sedmice, tako da ćemo znati sve uzroke nastanka požara, uzroke smrti i saslušaćemo sve svjedoke i onda ćemo moći pokrenuti eventualni postupak prema nekome.»

Osoblje Doma u šoku

Osoblje Doma za sada, zbog pokrenute istrage, ne može davati izjave za javnost. Kako saznajemo, iako još uvijek u šoku od tragedije koja ih je zadesila, nastavljaju sa uobičajenim radom i brigom o drugoj djeci koja su štićenici Doma. Tako je već započeta sanacija uništenih prostorija u kojima je buknuo požar i stradale bebe.

Pomoć za dugoročno rješavanje problema Domu su ponudili studenti postdiplomskog studija Sarajevske škole biznisa. Jedan od studenata Damir Mehmadbašić kaže da su svoj završni rad, a to je plan poslovanja, poklonili Domu kako bi poboljšao načine svog poslovanja i sa svojim radom upoznao širu javnost.

“Mislili smo da bi bilo značajno da se taj sector cjelokupno bolje integriše kako bi mogao nastupiti prema državi i tražiti od države ono što i zaslužuje, dakle, neku vrstu bolje spremnosti države da pomogne Domu i tom socijalnom sektoru. Mislimo da Dom marketinški može jako puno uraditi da se bolje organizuje i da radi na osvještavanju javnosti kako bi i sama javnost mogla doprinijeti rješavanju ovih problema. Voljeli bismo da nije takvih povoda kao što je ova tragedija, pa društvo tek onda reaguje, ili da se pažnja poklanja samo jednom sektoru, a da se drugi zanemaruju. Mislim da postoji energija u društvu, samo to treba dobro kanalisati.»

Dječiji dom Bjelave već 106 godina vodi brigu o djeci bez roditeljskog staranja. Dom zbrinjava djecu, od rođenja do osamostaljenja, koja se nađu u stanju socijalne potrebe. Odnedavno pruža i privremeno utočište majkama s tek rođenom djecom do konačnog rješenja socijalne zaštite. U njemu boravi između 100 i 120 djece, a ovaj dom je do sada odgojio više od 1.000 djece iz cijele Bosne i Hercegovine, različitog socijalnog i nacionalnog porijekla. U posljednjih deset godina, kažu u domu, usvojeno je oko 150 djece, njih 300 vraćeno je u biološke porodice, a oko 20 ih je poslano u druge institucije.
XS
SM
MD
LG