Dostupni linkovi

Čeku sa optimizmom očekuje delegaciju SB


Premijer Kosova Agim Čeku je u obraćanju gradjanima Kosova izjavio da je poseta delegacije Saveta bezbednosti UN jedinstvena prilika da se gosti upoznaju sa Kosovom.
«Iskoristićemo ovu priliku da okončamo sumnje koje mogu imati neke zemlje – članice Saveta bezbednosti UN. Pokazaćemo im dokle smo stigli, kroz šta smo sve prošli», rekao je premijer ističući da su na Kosovu još uvek sveže rane onoga sto se dogodilo tokom 1998-1999 godine, o čemu govori i nerazjašnjena sudbine nestalih osoba.
Ističući kako jedan broj članova Savet bezbednosti UN nema dovoljno informacija o Kosovu premijer Čeku dodaje:
«Pokazećemo im da je Kosovo jedinstveno i celovito, oni će imati priliku da se uvere u to da je ‘status quo' neodrživ. Pokazaćemo im da nezavisno Kosovo nije problem za Ujedinjene nacije, već da će s tim potezom oni dobiti novog i aktivnog člana, to su poruke koje ćemo zajedno poslati», kazao je premijer vlade Kosova.
Istovremeno Predsedništvo Skupštine Kosova je stavilo na raspolaganje delegaciji Saveta bezbednosti UN da iskoristi sednicu koja je zakazana za 27. april, da bi se članovi delegacije, ako to žele, obratili Skupštini ili učestvovali u njenom radu.
O tome predsednik Skupštine Kolj Beriša kaše:

«Biće to za nas redovna sednica, oni mogu da učestvuju na sednici, da prate rad sednice, ali mogu i da ne učestvuju,» kazao je Beriša.
Delegacija Saveta bezbednosti UN koju će predvoditi ambasador Belgije u UN, Johan Verbeke će tokom 48 časovne posete Kosovu imati susrete sa najvišim predstavnicima medjunarodnog prisustva i sa predstavnicima domaćih institucija, uključujući i posetu nekim sredinama na Kosovu.
Cilj ove posete je da se delegacija Saveta beybednosti iz prve ruke informiše o ostvarivanju rezolucije 1244 i standarda kao i napretkom koji je na Kosovu postignut od juna 1999. godine.
XS
SM
MD
LG