Dostupni linkovi

Pokušaće Crnogorsku crkvu da izostave iz ustava


Naš gost je potpredsjednik Liberalne partije Crne Gore, Dragan Ivančević. Kao utisak sedmice izdvaja neuspjeli pokušaj mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila da u Cetinjskom manastiru služi liturgiju, ali prije svega ponašanje državnih organa Crne Gore i intervenciju pripadnika specijalne policije prema nenaoružanim pristalicama i sveštenstvu Crnogorske pravoslavne crkve.

Milena VUKČEVIĆ

IVANČEVIĆ: Svakome mora biti jasno da pravoslavne hramove u Crnoj Gori nisu gradile razne patrijaršije, već su ih stvarali građani, Crnogorci, čiji potomci danas u njima nemaju pravo da zadovolje jedno od svojih temeljnih ljudskih prava, a to je pravo na slobodu vjeroispovijesti. Ako želimo da gradimo demokratsku državu, sa jednakim pravima za sve, jedino ispravno rješenje mora da bude da su svi pravoslavni hramovi otvoreni za sve pravoslavne vjernike i njihovo sveštenstvo. Aktualna DPS i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve jasno upućuju da ova i ovakva Crna Gora ne želi jednaka prava za njene građane jer kako drugačije objasniti činjenicu da jedni svoja vjerska prava ostvaruju u crkvenim hramovima, pripadnici Srpske pravoslavne crkve, a ovi drugi, Crnogorci, kojima to državni organi zabranjuju, to ne mogu, već to mogu da rade na ulici, ispred hramova i tamo gdje za takve obrede nije mjesto. Pripadnici Crnogorske pravoslavne crkve, svi do jednoga, dali su najveći doprinos obnovi crnogorske državnosti, a oni sada, što je vrlo tragično i što je sa naše pozicije neodrživo, očigledno su nepotrebni aktualnoj vlasti jer njihov interes nije samo i isključivo ljubav prema domovini Crnoj Gori, već su se očigledno samo željeli zaštiti novim državnim okvirom, pa i po cijenu pravljenja još jedne srpske države na Balkanu.

RSE: Zbog čega se Crnogorska pravoslavna crkva baš u ovom trenutku odlučila na jedan ovako radikalan potez? Kako komentarišete optužbe da iza svega stoji namjera vlasti da ponovnom radikalizacijom starih podjela skrene pažnju sa važnih životnih ekonomskih tema?

IVANČEVIĆ: Vjerovatno ima i tih elemenata jer naša vlast, uvijek kada ima nešto važno da uradi, skrene pažnju na nešto drugo. U toku je javan rasprava za donošenje Ustava Crne Gore i pokušavaju se uraditi dvije značajne stvari koje bi onemogućile dalji identitet građana Crne Gore. Sasvim očigledno je da se Crna Gora želi zadržati po mjeri i po skladu sa interesima vrhunske DPS i njenih interesnih krugova. Demaskirana je namjera aktualne vlasti da sačuva i održi po svaku cijenu apsolutni monopol Srpske pravoslavne crkve. Na duhovnom prostoru Crne Gore žele, a to je činjenica, da u budućem Ustavu sačuvaju srpski jezik. To nedvosmisleno ukazuje da se želi napraviti jasan diskontinuitet sa onim što je činilo crnogorsku tradiciju, istorijsko, duhovno i kulturno nasljeđe. Takvo ponašanje naše vlasti suprotno je crnogorskoj istorijskoj tradiciji i njenom sveukupnom nasljeđu.

RSE: Pa kakva su onda vaša očekivanja od javne rasprave koja je u toku o Ustavu, naročito kada je u pitanju položaj Crnogorske pravoslavne crkve?

IVANČEVIĆ: Očekujemo da će aktualna vlast pokušati da Crnogorsku pravoslavnu crkvu izostavi iz Ustava i time napravi jednu istorijsku nepravdu jer ostaje Crnogorcima da i dalje dokazuju svoj identitet u sopstvenoj državi, što je velika tragedija i što je u suprotnosti sa svim međunarodnim dokumentima kada je u pitanju postojanje ljudskih prava i sloboda i kada su u pitanju pojedinačna i kolektivna prava.

RSE: Šta vi, kao čovjek koji je dugi niz godina vezan za turizam, očekujete od predstojeće ljetne turističke sezone i u kakvom stanju je crnogorsko ugostiteljstvo?

IVANČEVIĆ: Direktni učesnici u crnogorskoj turističkoj ponudi: hotelijeri, restoraunteri, turističke agencije, prevoznici, dočekuju turističku sezonu i počeli su turističku sezonu vrlo dobro pripremljeni, sa visokim standardima i visokim kvalitetom. U skladu sa tim ne ide sve ono što su trebali da urade oni koji su bili u obavezi da stvore ambijent da se turistički biznis odvija onako kako se očekuje od jedne visoko kvalitetne turističke destinacije, kakva Crna Gora treba da bude. Mi smo počeli turističku sezonu početkom aprila, sa dosta masovnim dolaskom stranih gostiju, a oni su naišli na nesređene puteve, nesređene turističke gradove, neuređenu infrastrukturu i na ambijent koji ne podsjeća na jednu organizovanu turističku destinaciju, što je veliki problem. Aktualnim vlastima, ako žele da se zaista ozbiljno bave turizmom i da turizam bude ono što deklarativno stalno govore, a to je da je turizam najveća ili prioritetna grana privrednog razvoja, ili lokomotiva razvoja, počećemo da vjerujemo ako počnu da prelaze sa riječi na djela. Ovako kako smo počeli ovu turističku sezonu, nije dobro. Svi ovi objekti i svi ovi direktni učesnici u turističkom prometu: ugostiteljstvo, hotelijerstvo i turistički promet, su dobri, ali to ne mogu biti ostrva. Moramo svi zajedno, sa ambijentom, sa okolinom, sa mjestima, sa izletištima, sa čitavom Crnom Gorom, da pokažemo jedan kvalitet kako bi mogli reći da imamo uspješnu turističku sezonu. Na našu veliku sreću sezona je počela rano, ali još uvijek u nekim glavama postoji pogrešno shvatanje kada je to početak turističke sezone. Često čujemo da će sve biti završeno do početka turističke sezone i mnogi misle da je to jul-avgust, a ne kada dođu prvi gosti.
XS
SM
MD
LG